Ebeveyn eğitiminin disfonksiyonel eliminasyon sendromlu çocuklarda işeme bozukluğu üzerine etkisi
The effect of parent education on dysfunctional voiding in children with dysfunctional elimination syndrome
- Tez No: 311263
- Danışmanlar: PROF. NALAN AKBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Disfonksiyonel Eliminasyon Sendromu, standart üroterapi eğitimi, davranış tedavisi, hemşire
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ebeveyn Eğitiminin Disfonksiyonel Eliminasyon Sendromlu Çocuklarda İşeme Bozukluğu Üzerine EtkisiBu çalışma, ebeveyn eğitiminin Disfonksiyonel Eliminasyon Sendromlu (DES) çocuklarda işeme bozukluğu üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla müdahale çalışması olarak planlanmış ve uygulanmıştır.Araştırma, Eylül 2009 - Nisan 2010 tarihleri arasında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATF) Çocuk Cerrahisi AD Polikliniği' de yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini GATF Çocuk Cerrahisi AD Polikliniği' ne tedavi amacıyla başvuran ve araştırma kriterlerine uyan DES tanısı almış 42 çocuğun ebeveynleri (anneler) oluşturmuştur. Araştırmacı tarafından problemin çözümüne yönelik çocuğun da dahil edildiği standart üroterapi eğitimleri verilerek, altı ay boyunca aylık izlemlerle eğitim tekrarlarının sonuçları değerlendirilmiştir.Araştırmada veri toplama aracı olarak, ?Çocuk ve Ebeveynin Tanıtıcı Özelliklerine Yönelik Veri Toplama Formu'', ?İşeme Bozuklukları Semptom Skoru (İBSS)?, ?İşeme Takvimi'' ve ?Tuvalete Gitme Programı'' kullanılmıştır.Eğitime verilen yanıt, aylara göre İBS skor ortalaması ile değerlendirildiğinde; birinci ayda eğitime tam yanıt veren çocuk yokken, diğer aylarda eğitime tam yanıt veren DES'li çocukların oranı artarak, altıncı ayın sonunda, % 59.5'e ulaşmıştır. Çocukların eğitime kısmi yanıt verme oranı % 40.5 olup, bu orana tam yanıt verenler de eklendiğinde çalışma sonunda yaklaşık tüm DES'li çocukların sosyal kontinansa sahip düzeye geldikleri belirlenmiştir.Sonuç olarak, ebeveynlere verilen standart üroterapi eğitiminin DES'li çocukların dışkılama bozukluğuna kısmen, işeme bozukluğuna tam etki sağladığı saptanmıştır. Çocuk veya ebeveyne ait sosyo-demografik ve tıbbi özelliklerin eğitimin sonucunu etkilemediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The effect of parent education on dysfunctional voiding in children with dysfunction elimination syndromeThe aim of this study is to evaulate assess the effect of parent education on dysfunctional voding in children with dysfunctional elimination syndrome (DES) as an intervention study.Study was conducted between Semptember 2009 - April 2010 in Department of Pediatric Surgery, Gulhane Military Medical Faculty (GMMF). Study group was consisted of 42 children with diagnosis of DES, and their parents whose admitted to Pediatric Surgical Outpatient Unit. Standard urotherapy traing were scheduled for the parents and the children with monthly intervals and assessed regularly at monthly basis during 6 months surveillance period.In this study `Data Collection Of The Descriptive Properties Of Parents and Their Children?, `Dysfunctional Voiding Symptom Scoring (DVSS)?, `Voiding chart?, `Schedule of Toilet Visits? were used for gathering data.There was no response to training at the end of the first month according to DVSS monthly assessment. At the end of the six month children with full response to training was 59.5 %. Children with partial responce to training was 40.5 % and if we add this children, to the full response to training group, we determine that all chilren with DES have social continance at the end of the study.As a result, parental standard urotherapy traing may provide partial amelioration in DES children with defecation disorders and complete success in voiding disorders. Social-demographic finding beyond the child and the parents and medical status of the child don?t affect the training results as well.Key words : Dysfunctional Elimination Syndrome, standard urotherapy traing , behavioral theraphy, nurse.