Bel ve pelvis ağrısı olan gebelerin fiziksel aktivite düzeyinin ölçülmesi ve uygulanan egzersiz programının etkinliğinin değerlendirilmesi
Determination of physical activity levels in pregnant women with low back and pelvic pain, and assessment of effectiveness of an exercise program practiced
- Tez No: 311280
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE BEBİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Public Health, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, bel ve pelvis ağrısı, egzersiz, sağlık eğitimi, halk sağlığı hemşireliği
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırma, gebelikte görülen bel ve pelvis ağrısını hafifletme ve gidermeye yönelik uygulanan sağlık eğitimi ve egzersiz programının etkinliğinin değerlendirilmesi amacı ile prospektif randomize kontrollü bir çalışma olarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, %95 güven aralığında %90 güç ile her grupta 48 gebe olmak üzere, toplam 96 gebe temsil etmektedir. Veri toplama ve eğitim amacı ile iki tür form kullanılmıştır. Araştırmaya dahil olma kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan, gebelerin öncelikle tanıtıcı özellikleri belirlenmiş, bel ve pelvis ağrısı öyküsü alınmıştır. Tüm gebelerin ağrı şiddeti ölçülmüş, fonksiyonel düzeyleri saptanmıştır. İlk değerlendirmelerin ardından, kapalı zarftan kura çekme yolu ile randomizasyon yapılarak araştırmanın kontrol grubu ile egzersiz grubu belirlenmiştir. Kontrol grubu, standart bakım almaktadır ve haftalık olarak ağrı takibi yapılmıştır. Egzersiz grubunda, standart bakımın yanı sıra bel ve pelvis ağrısına yönelik geliştirilen, dört hafta süre ile sağlık eğitimleri ve egzersiz programı uygulanmıştır. Çalışmanın başlangıcında, her iki grupta dinlenme ve aktivite sırasındaki ağrı şiddeti ile fonksiyonel durum arasında istatistiksel olarak fark yokken (p>0.05), sonunda egzersiz grubunda hem dinlenme hem de aktivite sırasında hissedilen ağrı şiddetinin azaldığı ve fonksiyonel durumun ileri derece kısıtlanma durumundan orta düzeyde kısıtlılığa dönüştüğü saptanırken (p0.05). Bel ve pelvis ağrısının doğru ve sistemli bir şekilde yönetilmesi, kadın sağlığının gebelik boyunca korunması ve geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This prospective, randomized, controlled study was conducted with the aim of assessing the effectiveness of health education and exercise program for ameliorating and remedying lower back and pelvic pain during pregnancy. With the confidence interval of 95% and power of 90%, sample of the study consisted of 96 pregnant women with 48 subjects in each group. Two forms of enquiries developed for the study; one for data collection and the second for education. Prior to history interview about lower back and pelvic pain, definitive features of volunteer pregnant women meeting the inclusion criteria were determined. Pain intensity and function level was assessed in each participant. Following initial assessment, closed envelope by way of random drawing exercise group with the control group the study was determined by randomization. In the control group, standard care was given and pain follow-up was repeated weekly. In exercise group, a four week health education and exercise program, developed for lower back and pelvic pain, were adopted in addition to standard care. At the beginning of the study, no significant difference between two groups in pain intensity during rest or activity, and in functional state was determined (p>0.05).