Hemşirelerin subkütan düşük molekül ağırlıklı heparin uygulamasına ilişkin bilgi ve davranışları
The knowledge and practises of nurses on subcutaneous low molecular weighted heparin application
- Tez No: 311319
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Subkütan Enjeksiyon, Düşük Molekül Ağırlıklı Heparin, Nurse, Subcutaneous Injection, Low Molecule Weighted Heparin
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma, hemşirelerin subkütan (SC) düşük molekül ağırlıklı heparin (DMAH) uygulamasına ilişkin bilgi ve davranışlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın evrenini, bir ilde bulunan biri devlet biri de özel olmak üzere iki hastanede görev yapan 77 hemşire oluşturmuştur. Çalışmayı kabul eden 66 hemşire araştırmaya dahil edilmiştir. Veriler, hemşirelerin tanıtıcı özellikleri ve SC DMAH uygulamasına ilişkin anket formu ve SC DMAH uygulama basamaklarını içeren gözlem formu ile araştırmacı tarafından toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler bilgisayar ortamında sayı, yüzdelik, Kolmogorov-Smirnov, Shapiro-Wilk ve ki-kare testleriyle değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan hemşirelerin %54.5'i ön lisans mezunu, %42.4'ü bulundukları klinikte bir yıldan az süredir çalışmakta ve %81.8'i heparinle ilgili hizmet içi eğitim almamıştır. Hemşirelerin SC DMAH uygulamalarına ilişkin bilgi ve davranışlarına bakıldığında, her zaman ellerin yıkanması gerektiğini belirten hemşirelerin %58.9'unun uygulamada ellerini yıkamadığı, eldiven giyilmesi gerektiğini belirten hemşirelerin %36.8'inin uygulamadan önce eldiven giymediği, ilacı uygulamadan önce hastaya açıklama yapılması gerektiğini belirten hemşirelerin %43.1'inin hastaya işlemi açıklamadığı, enjeksiyon bölgesine rotasyon yapılması gerektiğini belirten hemşirelerin %64.5'inin rotasyon yapmadığı saptanmıştır. Her zaman kullanıma hazır heparin enjektörleriyle dokuya 900 ile girilmesi gerektiğini belirten hemşirelerin %24.4'ünün uygulamada dokuya bu açıyla girmediği, SC enjeksiyonlarda hava kilidi tekniğinin kullanılması gerektiğini belirten hemşirelerin %87.1'inin uygulamada bu tekniği kullanmadığı, aspire etmeden ilacın verilmesi gerektiğini belirten hemşirelerin %11.5'inin uygulamada ilacı aspire ettiği, heparinin yavaş verilmesi gerektiğini belirten hemşirelerin tamamının uygulamada 10 saniyeden kısa sürede ilacı verdiği ve uygulama sonrasında kuru pamukla basınç uygulanması gerektiğini belirten hemşirelerin %27.5'inin ise bu işlemi yapmadığı gözlenmiştir.Bu çalışmada hemşirelerin SC DMAH uygulamasına ilişkin teorik bilgilerini uygulamaya yeterince dönüştüremedikleri bulunmuştur. Sonuç olarak, teorik bilgilerin davranışa dönüştürülmeme nedenlerinin saptanarak çözüme yönelik eğitimlerin planlanması, yapılan eğitimlerin sıklıklarının arttırılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study has been done descriptively to determine the knowledge and practices of nurses on subcutaneous (SC) low molecular weighted heparin (LMWH) application. The population of study is formed by 77 nurses that work at a state and a private hospital in a province. Sixty six nurses who agreed to participate were included in the survey. Data were collected with descriptive features of nurses and a survey consisting of 26 questions about SC LMWH applications and an observation form containing SC LMWH application steps. Data collected from the survey were evaluated via number, percentage, Kolmogorav-Smirnov, Shapiro-Wilk and Chi- Square tests in computer. From the nurses who participated in the study, 54.5% of them has associate degree, 42.4% of them work in their position for less than 1 year and 81.8% of them don?t have knowledge on heparin application. When the behaviours and knowledge of nurses on SC LMWH applications were examined, it is observed that 58.9% of nurses who says they are required to wash their hands before application does not do that, 36.8% of the who says they should wear gloves does not wear, 43.1% of them who claims it is required to explain about medicine before applying it to the patient does not explain and 64.5% of them who states it is required to make rotation on injection area doesn?t apply that. It has been observed that within the nurses that say the heparin injectors must be inserted with 90° into the tissue, 24.4% of them insert it with incorrect angle, within the nurses who indicates that the airlock technique must be used in SC injections, 87.1% of them does not use this technique in application, within the nurses who claim that the drug must be injected without aspiration, 11.5% of them does so in application, all of the nurses that indicates that the heparin must be applied slowly, injected the drug less than 10 seconds and within the nurses who indicate that after application, pressure should be applied with dry cotton, 27.5% of them doesn?t do that.In this study, it has been found that the nurses cannot turn their theoretical knowledge on SC LMWH into practise enough. Consequentially, it may be recommended to plan solution-oriented trainings and to increase the frequency of trainings by identifying the reasons of not being able to transform the theoretical knowledge into behaviour.