Isparta ili ve yöresinde bruselloz şüphesi ile incelenen hastaların retrospektif analizi ve serolojik testlerin karşılaştırılması
The retrospective analysis of patients with brucellosis doubt in isparta and its region and the comparison of serologic tests
- Tez No: 311325
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bruselloz, Rose Bengal Testi, Serum Aglutinasyon Testi, ELISA Testi, Brucellosis, Rose Bengal test, serum agglutination test, ELISA Test
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bruselloz, dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye'de yaygın olarak görülen, ciddi konomik kayıplara neden olan ve pek çok ülke için önemli bir halk sağlığı sorunudur.Araştırmamızda retrospektif olarak 24343 hasta dosyası incelendi. RB(+) ve SAT1/160 ve üzeri pozitif olan 382 hasta nın yaş, cinsiyet, meslek, klinik bulgu ve laboratuar bulguları araştırıldı. Hastalık heriki cinste de eşit oranlarda görüldü. en fazla vaka 25?30 yaşında görülmekle beraber 15 ve 35 yaş grubu aralığı vakalarımızın % 59 unu oluşturmaktadır. Seropozitif kişilerde en sık saptanan yakınmalar ateş ( % 93), halsizlik (% 90), kas ağrısı ( % 80), olarak bulundu. Hematolojik ve biyokimyasal parametreler incelendiğinde; AST >40 İU/lt % 47, ALT >35İU %41, ESR >20 mm/saat % 63, CRP >8 mg/dl % 85 olarak bulundu. Erkeklerin % 11 inde kadınların % 42 sinde anemi tespit edildi.RBT (+) ve SAT 1/160 ve üzeri seropozitif olan 87 serum örneğinde ELISA yöntemi ile Brucella Ig G ve Brucella IgM çalışılarak testler arasında karşılaştırma yapıldı. Vakaların % 82 ünde IgG pozitif çıkarken, % 63 ünde Ig M pozitif çıkmıştır. Vakaların %4.5 inde Brucella Ig G ve M negatif çıkmıştır. IgM seviyesi ile 1/160, 1/320, 1/640 ve 1/1280 STA seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı bulundu. (p< 0.005). IgG ise 1/640 ve 1/1280'de anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak, serolojik testler birbirleri ile uyumlu bulundu.
Özet (Çeviri)
Brusellozis is important public health problem that causes serious economic loss and seen all over the world as well as in Turkey.24343 patient files examined retrospectively. The laboratory, clinic, age, sexuality, occupation, symptoms of 382 patients with RB (+) and SAT 1/160 and over is positive were investigated. Both sexes were equal proportions of the disease. The most cases were in 25-30 years, but the ages of 15 and 35 interval was comprising 59 percent of our all cases. The most detected complaints of seropositive people were, high fever (% 93), weakness (% 90), muscular pain (% 80). When the hematologic and biochemical parameters researched, AST >40 İU/lt % 47, ALT >35İU %41, ESR >20 mm/hour % 63, CRP >8 mg/dl % 85 was found. Anemia detected % 11 for men and % 42 for women.Brucella Ig G and Brucella IgM were investigated by ELISA method in 87 serum samples that were found RBT (+) and SAT 1/160 and above . Then a comparison performed between the tests. While the IgG was positive in 82 % of cases, Ig M was 63 % positive. Brucella Ig G and IgM was negative in 4,5 % of the cases. The level of IgM and 1/160, 1/320, 1/640 ve 1/1280 STA levels were found significant. (p< 0.005). The IgG titers were found significant with the levels of STA 1/640 ve 1/1280.As a result, serological tests were compatible with each other.