Polikistik over sendromlu hastalarda tedavi öncesi ve sonrası dönemde, elektrodermal aktivite bulgularının, insülin direnci ve hormonal değerlendirme sonuçlarıyla olan ilişkisi
The relation between insulin resistance, psychiatric evaluation and electrodermal activity results of patients with polycystic ovary syndrome at pre- post treatment assessments
  1. Tez No: 311348
  2. Yazar: SETENAY CUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN DOLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, Elektrodermal aktivite, İnsülin direnci, Sempatik aktivite, HOMA
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışmamızın amacı; polikistik over sendromlu (PKOS) hastaların tedavi öncesi ve sonrası dönemlerinde, değişen hormon değerlerinin, nöropsikiyatrik bulguların ve insülin direncinin elektrodermal aktiviteye olan etkilerini araştırmaktır. Çalışma 20 sağlıklı kontrol (Grup 1) (ortalama yaş: 25,90±0,91 yıl), 30 PKOS'lu hasta (Grup 2) (ortalama yaş:23,51±1,04 yıl), 13 PKOS'u olan hipotiroidili hasta (Grup 3) (ortalama yaş:25,92±1,86 yıl) ve 9 PKOS'lu haşimato hipotiroidili hasta (Grup 4) (ortalama yaş:24,88±1,75 yıl) ve PKOS tedavisi alan 20 hasta ile yapıldı. Hasta ve kontrol grubunun seks ve tiroid hormonları ölçüldü. Ayrıca, insülin duyarlılığının veya direncinin saptanması için oral glukoz tolerans testi (OGTT) yapıldı ve HOMA skoru (Homeostasis Model Assessment) hesaplandı, Hastaların beden kitle indeksine (BKİ) bakıldı ve anksiyete depresyon skalası uygulandıktan sonra elektrodermal aktivite (EDA) kayıtları (tonik ve fazik deri iletkenlik seviyesi -DİS ve deri iletkenlik dalgalanma hızı -DİDs) hesaplandı. Mp 150 sistemi kullanılarak EDA kayıtları alınırken aynı anda hastaların dakikadaki kalp atım sayıları ve dakikadaki solunum sayıları ölçüldü ve sonuçlar karşılaştırıldı. Çalışmamız sonunda; serbest testesteron, total testesteron ve androstenedion değerlerinin kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. PKOS hasta grubu (grup 2) ve PKOS + haşimato hipotiroidi hasta grubunun (grup 4) tonik ve fazik DİS değerlerinin karşılaştırılmasında sağ ve sol elde DİS değerlerinin PKOS + hipotiroidili hasta grubu (grup 3) ve sağlıklı grupdan (grup 1) daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca PKOS tedavisi sonrası her iki el tonik ve fazik DİS değerlerinin tedavi öncesi değerlerden daha düşük olduğu bulunmuştur. Serbest testesteron, total testesteron ve androstenedion seviyelerinin yüksek bulunması PKOS tanısını destekleyen bir bulgudur. Hipotiroidili grupda gözlenen düşük elektrodermal hipoaktiflik ise katekolamin metabolizmasının meydana getirdiği santral etkilere bağlanabilir. PKOS' lu grupda gözlenen yüksek elektrodermal hiperaktivitenin artmış otonomik aktiviteye bağlı olarak ortaya çıkmış olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda Grup 2 ve Grup 4'ün en yüksek HOMA skoruna yani insülin direncine ve EDA sonuçlarına sahip olduğu görülmüştür. İnsülin direncinin varlığı sempatik aktiviteyi arttırmaktadır. Sonuç olarak verilen Metformin insülin direncinin azalmasına neden olmuş böylelikle sempatik aktivitede azalmış, bu yüzdende tedavi sonunda EDA kayıtlarımızın düzeldiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of our study is to investigate the effect of changing hormone levels, psychiatric findings and insulin resistance during pre and post treatment assessments on electrodermal activity (EDA) in patients with Polycystic Ovary Syndrome (PCOS).This study was conducted at 20 healthy controls and 30 patients with PCOS, 13 patients with PCOS and hypothyroism (mean age: 25.92±1.86), 9 patients with PCOS and Hashimoto?s disease (mean age: 24.88±1.75 years). Sex and thyroid hormone levels were measured. Oral glucose tolerance test (OGTT) was performed in order to detect insulin resistance and HOMA score (Homeostasis Model Assessment) Body mass index of the patients were calculated. EDA (tonic and phasic skin conductivity level ?SCL and fluctuation rate ?SCFr) was recorded after performing anxiety depression scale. Heart beat rate per minute and respiration rate per minute were measured concurrently with recording the EDA.Free testosterone, total testosterone and androstenedion levels were found to be higher compared with control group.