Termal turizm ve rekreatif etkinlikler açısından Kozaklı'nın değerlendirilmesi
Investigation of the status of competences of recreational activities and factors in the preferences of the thermal spa of domestic tourists in nevsehir-kozakli
  1. Tez No: 311349
  2. Yazar: MUSTAFA KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDUSSELAM KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Termal, Rekreatif, Nevşehir, Turizm, thermal, recreative, Nevsehir, Tourism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
.Bu çalışma ülkemiz ekonomisi açısından önemli bir yere sahip olan Nevşehir- kozaklı bölgesindeki Yerli turistlerin termal kaplıca tercihlerindeki faktörlerin ve rekreatif etkinliklerinin yeterlilik durumlarının belirlenmesini amaçlamıştır.Basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 421 ziyaretçi ile yüz yüze anket çalışmalarından veriler oluşturulmuştur. Anket Formu, katılımcıların demografik bilgileri, Kozaklıda tatil yapmalarını etki eden faktörler, tercih nedenleri, sunulan sağlık, terapi ve alternatif olanaklarını içeren 17 sorudan oluşmuştur.Araştırmada elde edilen veriler, SPSS istatistik programına yüklenmiş ve her türlü analiz bu program aracılığı ile yapılmıştır. İstatistiki analizler için, Çapraz tablo, frekans analizleri ve Ki-kare testleri uygulanmıştr.Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak bulunmuştur.Çalışmamızda, Kozaklı termal bölgesi İç Anadolu Bölgesinden yoğun talep gördüğü, buraya gelen turistlerin cinsiyet değişkenine göre erkeklerin, medeni durum değişkenine göre de evli çiftlerin çoğunlukta olduğu tespit edilmiştir. Bu gölgeye gelen yerli turistlerin çoğunluğunun dinlenme, tedavi ve eğlence amacıyla geldiği tespit edilmiştir. Ancak bu bölgedeki termal tesislerin sunmuş olduğu alternatif (rekreatif) olanakların bireylerin bölgeyi tercih etmesinde önemli bir etken olmadığı görülmüştür.Sonuç olarak, modern termal turizm işletmeciliğinin bir gereği olan rekreatif faaliyetlerin Kozaklı termal bölgesinde yetersiz olduğu ve tesislerdeki diğer imkanlarla tam bir bütünleşme sağlanamadığı ortadadır. Ancak çeşitli uluslararası standartları içinde barındıran kalite yönetimi uygulamaları ile bu bölgede imkanların gelişeceği ve bireylerin zamanlarını rekreatif etkinliklere katılarak daha etkili değerlendirebileceği sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis study aims to identify the sufficiency status of recreative activities and the factors which affect local tourists? preferences about thermal spas in the region Nevşehir-Kozaklı, which is very important in terms of our country?s economy.The datas have been constituted from the surveys which were done with randomly-selected 421 visitors face to face. . The survey form consists of 17 questions which include the demographic information of participants, the factors which affect their having holiday in Kozaklı, the reasons why they prefer Kozaklı, the facilities of health, theraphy and alternatives. The datas obtained were loaded to SPSS, a statistical programme, and every kind of analyses has been done via this programme.Cross-table, frekans analyses and chi-square tests have been applied for statistical analyses. The significance level was 0.05.In the study, it is observed that Kozaklı thermal region is demanded extensively by the people who live in Central Anatolia. The tourists who come to Kozaklı are mostly males when we consider their sex, and when we consider their marital status , married couples are the majority .. It is determined that the majority of local tourists come to Kozaklı for relaxation, recreation and health. However, it is observed that the alternative (recreative) possibilities offered by the thermal facilities in the region are not effective factors in tourists? preferences.As a result, it is obvious that recreative activities, which are necessary for modern thermal tourism management, are insufficient in Kozaklı thermal region, recreative activities? integration with other posibilities can not be achieved. On the other hand, it is concluded that the facilities in the region could be developed via practices of quality management, which have international norms, so the people could spend their free time more effectively by joining recreative activities.