Doğum sonrası gelişim döneminde sıçan testisinde ghrelin immunuhistokimyasının incelenmesi
An analysis of ghrelin immunohistochemistry in rat testis of postnatal developmental period
  1. Tez No: 311374
  2. Yazar: TUĞBA RIHTIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRKAN YAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Ghrelin, Testis, Sıçan, Ghrelin, Testis, Rat
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Testisler embriyonik gelişimi, seksüel olgunlaşmayı ve üreme fonksiyonlarını etkileyen endokrin ve ekzokrin fonksiyonlu bileşik tübüler bir çift bezdir.Ghrelin, gastrointestinal sistem tarafından üretilen, santral etkiyle yeme davranışı ve vücut ağırlığının düzenlenmesinde görev alan bir peptit hormondur.Ghrelin ilk kez 1999 yılında farelerin midesinde tanımlanmıştır. Daha az miktarda ise bağırsak, böbrek, hipofiz bezi, plasenta,testis ve hipotalamus tarafından da üretilip dolaşıma verilmektedir.Bu çalışmanın amacı değişik yaş gruplarındaki erkek sıçanların testislerinde ghrelin immünolokalizasyonunu ortaya koymaktır.Çalışmada 70 adet değişik yaş gruplarında Wistar-albino cinsi erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar her birinde on hayvan bulunan yedi gruba ayrıldı. Sıçanlar ketamin anestezi altında dekapite edildi.1,5,15,20,30,45,75. günlerde testisleri çıkarıldı. Testisler parafin bloklara gömüldü ve Avidin-Biotin-Peroksidaz yöntemi ile ghrelin immunohistokimyasal boyaması yapıldı.1-5 günlük gruptaki sıçan testisinde çok hafif şiddette, 15-20 günlük grupta orta şiddette, 30-45 ve 75 günlük gruplarda yoğun şiddette immun reaksiyon gözlendi. Bu çalışma sonunda sıçan testisinde ghrelin miktarının yaşa göre artış gösterdiği deneysel ve istatistiksel olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Testises are compound tubular glands with endocrine and exocrine functions to affect embryonic development, sexual maturity and reproduction functions. Ghrelin is a peptide hormone produced by gastrointestinal system to regulate eating behavior and body weight. Ghrelin was defined first in 1999 in rat stomach. It is also added to the cardiovascular system after being produced in small quantities in intestines, kidneys, pituitary gland, placenta, testicles and hypothalamus.The aim of this study is to present the ghrelin immunolocalization in male rat testicles from different age groups.70 male Wistar-albino rats from different age groups were used in this study. Rats were placed in seven groups containing ten, each. Rats were decapitated under ketamine anesthesia. Testises were cut out on day 1,5,20,30,45,75. Testicles were immersed in paraffin blocks and ghrelin immunohistochemically stained by avidin-biotin-preksidaz method.It was observed that rats in 1-5 day group showed very slight, 15-20 day group showed moderate, 30-45 and 75 day group showed intense immune reaction. The results of the study reveal clinically and statistically that the amount of ghrelin in rat testicles shows an increase with respect to age.