Yoğun aeorobik egzersizin futbolcularda eritrosit morfolojisi üzerine etkileri
Soccer players on the effects of exercise onerythrocyte morphology in intensive aerobics
  1. Tez No: 311373
  2. Yazar: EMİNE BALCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZUHAL HAMURCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Eritrosit, morfoloji, hematolojik parametreler, futbol, Erythrocyte, morphology, haematological parameters, Soccer
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada yoğun aeorobik egzersizin eritrosit morfolojisi üzerine olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca antrenman ve sezon boyunca sporcuların sağlık durumlarını ve performanslarını değerlendirmek için de hematolojik parametreleri ile ilgili çalışma yapılmıştır. Bunun için araştırmaya yaş ortalaması 25.68, boy ortalamaları 179 cm, vücut ağırlıkları 74,37 kg , spor yaşları 14,16 yıl olan Erciyes Spor Kulübünde düzenli antrenman yapan 19 futbolcu katılmıştır.Futbolculardan 6 haftalık kamp öncesi, kamp ortası ve kamp sonrası kan örnekleri alınarak hematolojik parametreleri ve eritrosit morfolojileri incelenmiştir.Futbolcuların HCT (hematokrit) ve HBG (hemoglobin) değerlerinin kamp ortasında, kamp öncesine ve sonrasına göre arttığı, kamp öncesi ile sonrası arasında fark olmadığı tespit edilmiştir. Kamp ortasındaki bu artış istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,025). RBC (eritrosit sayısı) açısından üç grup arasında fark bulunamamıştır (p>0,05). HGB (hemoglobin) değerinin kamp öncesine göre kamp ortasında arttığı (p=0,000) kamp sonrasında ise azaldığı bulunmuştur (p=0,007).Bu çalışmada yoğun aerobik egzersiz sonrasında tespit edilen morfolojik değişikliklerin kamp ortasında kamp öncesine ve sonrasına göre arttığı (p=0.000), kamp öncesi ile sonrası arasında istatistiksel olarak fark olmadığı bulunmuştur (p=0,08). Ancak bu farklılıklar normal sınır değerleri içinde artış göstermiştir. Bulgularımıza göre; aerobik egzersizde kamp ortasındaki artışların sporcu açısından olumsuzluk teşkil etmediğini ve yoğun aerobik egzersizin futbolcularda eritrosit morfolojisi üzerinde bir etkisinin olmadığını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effect of intensive aerobics exercise on red blood cell morphology. In addition, training and health status of athletes throughout the season and hematological parameters of the study was conducted to evaluate the performance. For this study the mean age of 25.68, 179 cm average height, body weight 74.37 kg , 14.16 yıl years of age with sports Erciyes Sports Club, the 19 players participated in regular training.Soccer players before the 6-week camp, camp after camp, and blood samples were taken at the middle of haematological parameters and red cell morphology were examined.Soccer Players HCT (hematocrit) and HBG (hemoglobin) values in the middle of the camp, according to the camp before and after the increase, no difference was found between pre camp. Camping in the middle of this increase was statistically significant (p = 0.025).RBC (red blood cell count) found no difference between the three groups (p> 0.05). HGB (hemoglobin), compared to the value of the camp in the middle of the camp increased (p = 0.000) were decreased after camp (p = 0.007).In this study, morphological changes were detected after intensive aerobics exercise before and after camping in the middle of the camp increased (p = 0.000), but there is no statistically significant difference between pre camp (p = 0.08). However, these differences have increased over the normal limit values. According to our results, aerobics exercise, increases in the middle of the camp and intensive aerobics exercise does not constitute negativity in terms of athlete football players believe that any impact on red cell morphology.