Sığırlarda embriyo transferinde cıdr ile senkronize edilen donörlere östrus öncesi gerçekleştirilen çift pgf2? uygulamalarının elde edilen embriyoların kalitesi ve sayısı üzerine etkileri
The effect of double pgf2? adminiatrationstions applied to donor before oestrus with synchronized cidr on the number and quality of obtained embryos during embryo transfer in cattle
- Tez No: 311395
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUR BEKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cattle, CIDR, Prostaglandin F2, Embryo transfer
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETBu çalışmada, sığırlarda embriyo transferinde östrus öncesi uygulanan çift PGF2? uygulamalarının elde edilen embriyoların kalitesi ve sayısı üzerine etkileri araştırıldı.Araştırmada, 5-7 yaşlı Holştayn ırkı, herhangi bir sağlık ve reprodüktif problemi bulunmayan, siklusları düzenli 20 baş Holştayn inek iki gruba ayrıldı (n=10). Donörlere süperovulasyon amacıyla östrus siklusunun herhangi bir gününde CIDR uygulandı. Controlled İnternal Drug Release (CIDR) uygulandıktan sonra yedinci gününden başlayarak dört gün süreyle 12 saat aralıklarla azalan dozlarda (80:80 mg, 60:60mg, 40:30 mg, 30:20 mg) toplam 400 mg FSH kas içi uygulandı. Daha sonra corpus luteumu lize etmek amacıyla Grup I'de 5. FSH enjeksiyonuyla birlikte tek doz 500 ?g Cloprostenol ve Grup II'de 5. ve 6. FSH enjeksiyonuyla birlikte çift doz toplam 1000 ?g kas içi enjekte edildi. Her iki grupta da 6. FSH enjeksiyonuyla birlikte CIDR uzaklaştırıldı. Cloprostenol enjeksiyonundan 24 saat sonra günde üç kez donörlerin östrusları takip edildi ve östrus başlangıcından itibaren 12 saat ara ile 0,25 ml'lik payetlerdeki sperma ile üç kez tohumlandı. Embriyolar tohumlamayı takiben yedinci günün sonunda uterus yıkaması ile toplandı.Araştırma sonunda, toplam follikül, toplam corpus luteum, toplam embriyo, transfer edilebilir embriyo, 1, 2 ve 3. kalite embriyo ve dejenere embriyo ortalama sayıları değerlendirildiğinde, Grup 1'de sırasıyla 3.00±0.94, 11.90±2.51, 4.40±1.17, 2.70±0.82, 1.90±0.67, 0.90±0.40, 0.60±0.26, ve 1.00±0.39; Grup 2'de sırasıyla 4.60±1.55, 9.30±1.36, 4.70±1.61, 3.60±.1.38, 2.80±1.19, 0.80±0.24, 0.90±0.31 ve 0.20±0.13 olarak tespit edildi (P >0,05).Sonuç olarak, İstatistiki olarak her iki protokol arasında önemli bir fark bulunamamıştır..Ancak donörlere östrustan önce çift prostaglandin uygulamasının embriyo sayısı ve kalitesi üzerine sayısal olarak olumlu etkisinin olduğu kanaatine varıldı.Anahtar Kelimler: İnek, CIDR, Prostaglandin F2?, Embriyo transferi
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study, the effect of embryo transfer applications from pre-applied double-PGF2? before the oestrus period on the number and quality of the embryos in cattle were investigated.In the study, 20 Holstein cows who aged 5 to 7 and do not have any health and reproductive problems and had regular cycles were divided into two groups (n = 10). CIDR was performed donors in order to superovulation in anyone day of estrous cycle. Decreasing FSH doses were intramuscularly administered after CIDR application by starting from 7th day with 12-hour intervals for four days (mg / 80:80 mg, 60:60 mg, 40:30 mg, 30:20 mg) which was totally 400 mg. And later, in order to lyses corpus luteum with 5th FSH injections with a single dose 500 ?g Cloprostenol and with 5th and 6th FSH injections with a double dose (500 ?g+500 ?g) Cloprostenol intramuscularly injected to Group I and Group II, respectively. In both Groups, CIDR was removed at the same time with 6th FSH injections. Donors? oestrus were followed after 24 hours of cloprostenol injection three times a day and from the beginning of estrus with a 12-hours intervals three times inseminated with semen which were in 0.25 ml paillette. Embryos were collected following at the end of the 7th day insemination by uterus washing (flush).At the end of the research, the average number of the total follicle, total corpus luteum, total embryos, transferable embryos, 1st, 2nd and 3rd qrade embryos and degenerated embryos were evaluated and numbers were found as 3.00±0.94, 11.90±2.51, 4.40±1.17, 2.70±0.82, 1.90±0.67, 0.90±0.40, 0.60±0.26 and 1.00±0.39 in Group I; 4.60±1.55, 9.30±1.36, 4.70±1.61, 3.60±.1.38, 2.80±1.19, 0.80±0.24, 0.90±0.31 and 0.20±0.13 in Group II, respectively (P>0,05).In conclusion, any statistically significant differences between the two protocols were not found, but double-prostaglandin applications the donors? before the oestrus, positive impact on the quality and number of embryos were found.