Sütçü ineklerde klasık ovulasyon senkronizasyonu protokolünde progesteron ve östrojen uygulamalarının gebelik oranlarına etkısı
The effect of progesterone and estrogen applications in classical ovulation protocol on pregnancy rates in dairy cows
  1. Tez No: 311394
  2. Yazar: SEYİT SAMİ KARYAĞDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Ö. ORKUN DEMİRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnek, ovsynch, PRID, Cow, ovsynch, PRID
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZETSunulan çalışmada; primipar ineklerde modifiye ovulasyon senkronizasyonu tekniği araştırıldı.Çalışmada hayvan materyali olarak 84 adet primipar holstein inek kullanıldı. İnekler rastgele olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruptaki (grup 1, kontrol grup n=43) ineklerde klasik ovulasyon senkronizasyonu tekniği uygulandı. İkinci gruptaki bütün hayvanlara (grup 2 n=41) 0. gün GnRH enjeksiyonu yapıldı. İkinci gün östrojen tableti çıkarılmış PRID vaginaya takıldı. Yedinci gün çıkarıldı ve hayvanlara PGF2? enjeksiyonu İ.M. olarak uygulandı ve PRID'lerden çıkarılan östrojen tabletleri çalışma grubundaki hayvanların cerviks'in ön bölümüne bırakıldı. Dokuzuncu gün hayvanlara GnRH enjeksiyonu yapıldı ve bu uygulamadan 16 saat sonra ineklere sabit zamanlı olarak tohumlama yapıldı. Suni tohumlamadan iki gün sonra dokuz gün süresince hayvanların kendilerine ait PRID'ler intravaginal takıldı.Gebelik teşhisleri; tohumlamadan 35 gün sonra transrektal ultrason muayenesi ile yapıldı. Birinci ve ikinci gruplarda gebelik oranları sırasıyla % 44,2 ve % 58,5 olarak tespit edildi. Sonuç olarak; konu ile ilgili yeni çalışmalar yapılmasının sığırlarda döl veriminin artırılmasına katkıda bulunacağı kanaatine varıldı
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn present study the effectiveness of a modified ovulation syncronization technique was investigated in primiparous cows.In the study 84 primiparous Holstein cows were used as an animal material. Cows were randomly divided into two groups. In first group (group 1, control group n=43) animals received the classic ovulation syncronization procedure ( Pursley et al, 1995). In second group (group 2, n=41) a modified ovulation syncronization technique was applied. All animals in second group were injected GnRH at day 0, fitted a modified (without the estradiol capsule) PRID at day 2, removal of PRID and i.m. injection of prostaglandin F2? at day 7, second GnRH administration at day 9 and timed artificial inseminations (TAIs) were applied 16 hours after the second GnRH injection. The removed PRIDs were fitted the same animals again 2 days after the TAIs for 9 days.Pregnancy diagnosis was conducted by transrectal ultrasonography 35 days after the TAIs. The pregnancy rates in first and second groups were detected as % 44,2 and % 58,5 respectively (p=0,188). We concluded that these results should be improvable with further studies.