Yedi bileşenli konjuge pnömokok aşısının, nazofarenksteki Streptococcus pneumoniae serotip değişimine ve penisilin direncine etkisi
The investigation of the effect of prevenar vaccine on serotype changing of Streptococcus pneumoniae and penicilline resistance at nasopharynx
- Tez No: 311396
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK BEYAZOVA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: 7 bileşenli konjuge pnömokok aşısı, Streptococcus pneumoniae, serotip değişimi, 7 constituents conjugate pneumococcus vaccine, Streptococcus pneumoniae, serotype replacement
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Prevenar Aşısının, Nazofarenksteki Streptococcus Pneumoniae Serotip Değişimine ve Penisilin Direncine Etkisinin AraştırılmasıKPA 7 ile aşılamanın pnömokok taşıyıcılığını, yayılmacı infeksiyonu ve dirençli pnömokok tiplerini azalttığı gösterilmişse de son yıllarda aşıda olmayan serotiplerle oluşan ciddi infeksiyonların arttığı bildirilmektedir. Bunun nedeni aşıda olmayan serotiplerin, aşılılarda artık görülmeyen ve aşıda bulunan serotiplerin yerini almasıdır.Bu çalışmada, Türkiye'de yaygın aşılama programına eklenmiş olan 7 bileşenli pnömokok aşısının nazofarenkste taşınan pnömokok serotiplerinde değişime neden olup olmayacağına ve nazofarenkste kolonize olan serotiplerde penisilin duyarlılık oranına bakılmıştır.Çalışmaya, 2 aylık, sağlıklı, aşılanmamış ve aşı içeriğindeki maddelere aşırı duyarlılık geliştirmeyen 150 bebek alındı. Bu bebeklerden uygun teknikle nazofarenks sürüntü örnekleri alındı, aynı bebeklerden 9-18 ayda KPA 7 ile bağışıklama sonrasında nazofarenks sürüntü örnekleri tekrarlandı. Örnekler Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından Streptococcus pneumoniae açısından değerlendirildi. SP'lerin serotiplendirilendirilmesi latex aglütinasyon yöntemiyle ve özel antiserumlarla; serotiplerdeki penisilin duyarlılık oranı ise disk difüzyon ve E test yöntemleriyle çalışıldı.Çalışmamızda, aşılama öncesi ve sonrasında toplam kolonizasyon sıklığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p:0,3243). KPA 7 ile 3 veya 4 doz aşılama sonrasında, aşı serotiplerinde azalma, aşı dışı serotiplerde artış saptandı (yüzdesel olarak). NF'te kolonize olan SP'lerde penisilin direnci, aşılama öncesine göre artmış olarak bulundu. Aşı dışı serotiplerden serotip 11, 15, 6A ve tiplendirilemeyen pnömokoklar, en yaygın görülenleriydi. SP kolonizasyonunun mevsimlere göre dağılımında anlamlı bir fark saptanmadı (p:0.914). Aşı öncesi ve sonrasında çalışma grubunun karakteristik özellikleri ile SP kolonizasyonu varlığı ve pnömokokların penisilin duyarlılığı arasında anlamlı fark saptanmadı.KPA 7 ile bağışıklama yapılan ülkelerde aşı serotiplerinin azalmasının bir sonucu olarak KPA 7'nin kapsamı dışında kalan serotiplerden başlıca 19A'da göreceli olarak artış bizim çalışmamızda görülmemiştir. Çalışmamızda, aşı dışı serotiplerden serotip 6A daha fazla olmak üzere, serotip 15, 34, 10, 1'de artış görülmüştür. Aşı uygulaması sonrası ülkemizde de dünyanın çeşitli bölgelerinde rapor edildiği gibi 19A serotipine bağlı infeksiyonlarda artış görülmesi uzak bir ihtimal değildir. Bununla birlikte diğer ülkelerdeki sonuçlara benzer şekilde KPA 7 dışı serotipler ile oluşan infeksiyonlarda da önümüzdeki dönemde göreceli bir artış olmasını bekleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The investigation of the effect of prevenar vaccine on serotype changing of Streptococcus pneumoniae and penicilline resistance at nasopharynxVaccination with KPA7, reduce pneumococcus trait, imperialistic infections and resistant pneumococcus subtypes was showed. However in recent years serious infection rates increased by serotypes which does not include in vaccine was reported. The reason is that the serotypes which nonvaccine replace with vaccine serotypes.In this study we investigate the effect of 7 constituents pneumococcus vaccine which was included in common vacine program, on pneumococcus serotype replacement which carried at nasopharynx and sensitivity of penicilline on serotypes which colonizated in nasopharynx.Hundred and fifty healthy, unvaccinated and not to improve hipersensitivity for content of vaccine, 2 months of infant was included in this study. Nasopharynx cultures received used by proper technique from these infancy. After the KPA7 application at 9th and 18th month nasopharynx cultures was repeated. Samples evaluted for Streptococcus pneumoniae in microbiology laboratory. Latex aglutination and special antiserum used for determination of Streptococcus pneumoniae serotypes. Disc diffusion and E test procedures utilized for penicilinle sensistivity evaluation in serotypes.In our study, we determined no significant rate of total colonization before and after vaccination (p:0.3243). Afterward the 3 or 4 times vaccinization with KPA7 we observed decrease in vaccine including serotypes, increase in nonvaccine serotypes and increased resistance for penicilinle in Streptococcus pneumoniae which colonized on nasopharynx after vaccinization (as percentage).İn this study serotype 11, 15, 6A and nontypeable pneumoccocus most common in nonvaccine serotypes. We determined no significant SP of colonization according to distirubition of season (p:0.914). We determined no significant among characteristic specification of study group with presence SP colonization and penicillin susceptible.Our study don?t observed, relative increment serotype 19A in nonvaccine serotype. We determined, increase serotype 6A, 15, 34, 10, 1. Increment of serotype 19A don?t distant possibility after the immunization on our country. We able to encounter relative increase infections with the nonvaccine serotype further period.