Kurşunla lipid peroksidasyon oluşturulan ratlarda köpekbalığı karaciğeri yağının etkileri
The effects of shark liver oil on lead induced lipid peroxidation in rat
  1. Tez No: 311409
  2. Yazar: CENGİZ KADİR GÖRÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KANBUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kurşun, Lipid Peroksidasyon, Köpekbalığı Karaciğeri Yağı, Rat, Lead, Lipid Peroxidation, Shark Liver Oil, Rat
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETBu çalışma ile ratlarda kurşunla oluşturulan lipid peroksidasyona karşı köpekbalığı karaciğeri yağının koruyucu etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandı.Çalışmada 48 adet Wistar-Albino erkek rat kullanıldı ve dört grup oluşturuldu. Birinci grup kontrol grubu olarak tutuldu. İkinci gruba gavajla 0.1 ml/rat/gün köpekbalığı karaciğeri yağı (SLO); üçüncü gruba 0.1'lik kurşun (kurşun asetat şeklinde) içeren içme suyu; dördüncü gruba belirtilen şekilde kurşun ve SLO, 30 gün boyunca verildi. Deneme sonunda eritrosit, karaciğer, akciğer, böbrek, beyin, dalak, kalp ve testiste malondialdehit (MDA), plazma ve dokularda nitrik oksit (NO), eritrosit ve dokularda katalaz (CAT), süperoksit dismutaz (SOD) ve glutasyon peroksidaz (GSH-Px) analizleri yapıldı.Kurşun verilen grupta (grup 3) kontrole (grup 1) göre eritrosit ve tüm doku MDA düzeyi ile testis hariç tüm dokular ve eritrosit NO düzeyinde yükselme; akciğer, kalp ve dalak SOD aktivitesinde yükselme, böbrek, beyin, testis ve eritrositlerde ise azalma; karaciğer, akciğer, kalp ve eritrosit CAT aktivitesinde yükselme, beyin, dalak ve testis CAT aktivitesinde düşme; karaciğer, beyin, kalp, testis ve eritrosit GSH-Px aktivitesinde azalma, akciğer, böbrek ve dalakta ise yükselme gözlendi. Kurşun verilen gruba (grup 3) göre kurşun+SLO verilen grupta (grup 4) tüm doku ve eritrosit MDA düzeyleri ile testis hariç tüm doku ve plazma NO düzeylerinde azalma; karaciğer, böbrek, beyin ve eritrosit SOD aktivitesinde yükselme, akciğer, kalp ve dalak SOD aktivitesinde azalma; karaciğer, akciğer, kalp ve eritrosit CAT aktivitesinde azalma, beyin ve dalak CAT aktivitesinde ise yükselme; karaciğer, beyin, kalp, testis ve eritrosit GSH-Px aktivitesinde yükselme, böbrek ve dalak GSH-Px aktivitesinde ise azalma belirlendi.Sonuç olarak SLO'in ratlarda antioksidan savunma sistemi üzerinde olumsuz bir etkiye yol açmadığı; kurşunun eritrosit ve organlanlarda farklı derecelerde lipid peroksidasyona yol açtığı; kurşunla birlikte SLO verilmesinin, oluşan lipid peroksidasyonun şiddetini azalttığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTWith this study, it was aimed to be evaluated the effects of shark liver oil against lead induced lipid peroxidation in rats.In this study, 48 Wistar-Albino male rats were used and four groups were formed. The first group was held as a control group. The second group was given SLO at 0.1 ml/rat/day; the third group was given at % 0.1 lead (as lead acetate) in drinking water; the fourth group was given lead and SLO during 30 days as specified. At the end of the experiment, erythrocyte and organ malondialdehyde (MDA), plasma and organ nitric oxide (NO), erythrocyte and organ catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GSH -Px) were analyzed.When lead-treated group (group 3) compared to control group (group 1), an increase in erythrocyte and organs MDA level and plasma and organs NO level except from testis; an increase in lung, heart and spleen and a decrease in kidney, brain, testis and erythrocyte SOD activities; an increase in heart and erythrocyte,, a decrease in brain, spleen and testis CAT activities; a decrease of liver, brain, heart and testis, an increase of lung, kidney and spleen GSH-Px activities were seen. According to the lead treated group (group3) in the lead+SLO treated group (group 4), reduction of all organs and erythrocyte MDA and all organs except from testis and plasma NO levels; increase of liver, kidney, brain and erythrocyte, decrease of lung, heart and spleen SOD activities; decrease of liver, lung, heart and erythrocyte, increase of brain and spleen CAT activities; increase of liver, brain, heart, testis and erythrocyte, decrease of kidney and spleen GSH-Px activities were determined.,As a result, it has been found that SLO did not cause negative effects on antioxidant defense system in rat; lead caused lipid peroxidation in all organs at different degrees; given the SLO with lead reduced the intensity of lead induced lipid peroxidation.