Cam fiber ile güçlendirilmiş akrilik resinlerin hareketli protezlerdeki yapay diş ve metal iskeletlere olan bağlantı kuvvetinin incelenmesi
An investigation of the bond strength of glass-fiber reinforced acrylic resin to artificial teeth and metal framework of the removable dentures
- Tez No: 311408
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KESİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Akrilik resin güçlendirme, yapay diş bağlantısı, cam-fiber, metal iskelet bağlantısı, alaşım&yapay diş, Reinforcement of acrylic resin, artificial teeth bonding, glass fiber, framework bonding, alloys&artificial teeth
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZETUzun yıllardan beri protez kaide materyali olarak en çok kullanılan materyal estetik, ekonomik ve kullanımı kolay olan polimetilmetakrilattır (PMMA). Bu akrilik rezinin birçok avantajına karşın en büyük dezavantajı, darbe ve yorulmaya karşı dirençlerinin düşük olmasıdır. PMMA' nın direncini arttırmak için birçok materyal akrilik rezinin yapısına katılmış ancak cam fiberler estetik olmaları, yapıyı istenilen ölçüde güçlendirmeleri ve toksik olmamaları sebebiyle oldukça popüler hale gelmiştir. Ancak cam fiberle güçlendirilmiş akrilik resinlerin hareketli protezlerdeki yapay dişlere ve metal iskelet alt yapılarına bağlantısı hakkında kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır.Çalışmamızda, rutinde kullanılan akrilik rezin kontrol grubu olarak alınarak, %1 ve %5 oranında cam fiberle güçlendirilmiş akrilik resin ile iki tip yapay diş(akrilik ve kompozit) ve iki tip metal alaşım(Co-Cr ve Ti-6Al-4V) arasındaki bağlantı kuvveti incelenmiştir. Akrilik resine eklenen cam fiberlerin bağlanma yüzeylerinde yabancı bir madde gibi davranıp bağlantıyı negatif yönde etkileyeceği düşünülse de çalışmamız sonucunda cam fiber konsantrasyonundaki değişimlerin hiçbir örnekte bağlantıyı azaltmadığı bulunmuştur Cam fiber konsantrasyonu arttıkça yapay dişlerin ve Ti-6Al-4V alaşımının akrilik resin ile olan bağlantı kuvvetindeki artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Co-Cr alaşımı ile akrilik resin arasındaki bağlantıda ise akrilik resin içindeki cam fiber konsantrasyonunun etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.Akrilik resine eklenen cam fiberler, materyalin kırılma dayanımını arttırken yapay diş ve metal alaşım arasındaki bağlanma dayanımını arttırmış veya etkilememiş ancak hiçbir örnekte azaltmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPolymethyl methacrylate(PMMA) is the most widely used material for the construction of the denture bases as it adequately satisfies the aesthetic demands and it is superior to other materials in terms of easy manipulation and inexpensive cost. Despite of these advantages, it has disadvantages like low fatique and impact resistance which is crutial for the material.In order to strenghten PMMA, it has been chosen to add various reinforcement materials to acylic resin but much attention has been directed toward the glass fibers due to its good reinforcement capability, excellent appearance and the absence of cytotoxicity.However the bond strength of glass-fiber reinforced acrylic resins to the artificial teeth and metal frameworks that takes place in removable dentures hasn?t been investigated yet.In our study, acrylic resin that was not reinforced with any material and used in our routine clinical conditions was chosen as control group and glass fiber content of %1 and%5 reinforced acrylic resins as experimental group had been used to evaluate the bond strength of the reinforced acrylic resins to two types of artificial teeth(acrylic and composite) and two types of metal alloys(Co-Cr and Ti-6Al-4V). The glass fibers that were added to the acrylic resin were presumed to affect the bonding in a negative way as it was a different material in the bonding area but at the end our study it was found that glass fiber concentration didn?t decrease the bond strength in any combination. As the glass fiber concentration increased the bonding between acrylic resin and artificial teeth and Ti-6Al-4V alloy increaded statistically. The effect of glass fiber concentration was not found to be statistically meaningful for the bond strength between Co-Cr alloy and reinforced acrylic resin.It was concluded that; as the glass fibers that were added to acrylic resin increased fracture strength of the PMMA, it also increased or didn?t affect but never decreased the bond strength between acrylic resin and artificial teeth- metal alloy combination.