Kurşun toksisitesinde lipid peroksidasyonunun ve antioksidanlarının önemi
The Importance of lipid peroxidation and antioxidants in lead toxicity
- Tez No: 80881
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL ÖZGÜNEŞ, DOÇ. DR. NURAN ERÇAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kurşun zehirlenmesi, oksidatif stres, lipid peroksidasyonu, antioksidanlar, Lead poisoning, oxidative stress, lipid peroxidation, antioxidants
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
IV ÖZET Kurşun çevrede yaygın olarak bulunan ve fizyolojik, biyokimyasal ve davranışsal birçok bozukluğa neden olan toksik bir metaldir. Kurşunun toksik etkileri ve zehirlenme belirtileri iyi tanımlanmış olmakla birlikte toksisite altında yatan mekanizmalar tam olarak aydınlatılamamıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda kurşun tarafından indüklenen oksidatif stresin de kurşun zehirlenmesinin patojenezine muhtemelen katkıda bulunduğu görüşü gündeme gelmiştir. Bu çalışma kapsamında elde edilen veriler, kurşunun potansiyel oksidatif stres indükleyici etkisi olduğu görüşünü desteklemektedir. İn vitro (Çin Hamsteri Over hücreleri -CHO-) ve in vivo (Fisher 344 sıçanları) sistemlerde, kurşuna maruziyet sonucu gelişen oksidatif hasar artmış malondialdehit ve azalmış glutatyon düzeyleri, artmış katalaz ve glukoz-6- fosfat dehidrojenaz aktiviteleri ile gösterilmiştir. CHO hücrelerinin“süperoksit dismutaz+katalaz”ile inkübasyonu, kurşunun oksidatif stres parametreleri üzerinde yaptığı değişiklikleri geri döndürebilmiştir. Bu bulgu, kurşunun indüklediği reaktif oksijen bileşikleri aracılıktı oksidatif hasar için ileri bir kanıt olmuştur. Kurşun zehirlenmesinin tedavisinde rutin olarak şelatör ajanlar kullanılmaktadır. Ancak kurşunun oluşturduğu hasarda oksidatif stresin de rolü olduğunun gösterilmesi, kurşun zehirlenmelerinin tedavi protokollerinde antioksidanların da yer almasının tedavinin etkinliğini arttırabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışmada, in vitro ve in vivo sistemlerde N-asetil sistein, lipoik asit, taurin gibi antioksidanlar ile güçlü şelatör ajan süksimerin kurşuna maruziyet sonucu gelişen oksidatif hasarı geri döndürmedeki etkinlikleri incelenmiştir. Antioksidan ajanların üçünün de oksidatif hasarı hafiflettiği, bunun yanı sıra N-asetil sistein ve lipoik asidin kurşuna maruz kalmış sıçanlarda kan kurşun konsantrsyonlarını hafifçe düşürebildikleri gözlenmiştir. Diğer taraftan, güçlü şelatör etkinliğe sahip süksimerin bu etkisi doğrulanırken, kurşun tarafından indüklenen oksidatif strese karşı koruyucu rolünün de olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Lead is a pervasive environmental pollutant which is known to induce a broad range of physiological, biochemical, and behavioral dysfunctions. However, the molecular mechanisms underlying lead toxicityare not well-defined. The present studies support a role for lead as a potent inducer of oxidative stress. The oxidative damage occurred both in vitro (Chinese Hamster Ovary -CHO- cells) and in vivo (Fisher 344 rats) systems as a consequence of lead exposure is shown by increased malondialdehyde, decreased glutathione levels, increased catalase and glucose-6-phosphate dehydrogenase activities. Inhibition of the alterations in selected oxidative stress parameters by incubating CHO cells with“superoxide dismutase + catalase”is suggested further evidence for lead-induced oxidative damage. Chelating agents are routinely used to treat lead poisoning. However, the potential role for oxidative stress in injury associated with lead poisoning suggests that antioxidants may enhance the efficacy of treatment protocols designed to mitigate lead-induced toxicity. In the present study, the ability of some antioxidants, N-acetylcysteine (NAC), lipoic acid, taurine and a well- known chelator succimer to reverse parameters of oxidative stress and injury following lead exposure both in in vitro and in vivo systems is investigated. All antioxidants and succimer lessened lead induced oxidative damage where NAC and lipoic acid slightly decreased blood lead levels in lead exposed rats. On the other hand, succimer is suggested to indicate some protection against lead-induced oxidative stress, as well as its strong chelating effect which is confirmed by the present study.