Tıbbi onkoloji kliniğinde tedavi gören kanser hastalarında tamamlayıcı ve alternatif tedavi kullanma durumu ve yaşam kalitesiyle ilişkisinin incelenmesi
Study of complementary and alternative medicine usage of cancer patients receiving medical oncology clinic treatment and its relationship with their life quality
- Tez No: 311454
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY ORTABAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kanser Hastaları, TAT kullanımı, Yaşam Kalitesi, Cancer patient, Usage of CAM, Quality of Life
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, onkoloji kliniğinde tedavi gören kanser hastalarının Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavi (TAT) kullanma durumu ve yaşam kalitesinin incelenmesi amacı ile tanımlayıcı bir araştırma olarak uygulanmıştır. Araştırma, GATF Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji kliniğinde kemoterapi tedavisi tamamlanmış, araştırmaya katılmayı kabul eden 85 kolerektal ve akciğer kanserli hasta ile yapılmıştır. Araştırma 23 Mart 2011-01.05.2011 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak, ?Tanıtıcı Bilgi Formu?, ?Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavi Kullanım Durumu Soru Formu?, ve ?Rotterdam Semptom Kontrol Listesi (RSKL)? kullanılmıştır. Bu çalışmada, kanser hastalarında TAT kullanım oranı %51,8 (n:44), araştırma sırasında kullanmaya devam eden hasta oranı ise %65,9 (n:29) bulunmuştur. TAT kullanan hastaların en çok başvurduğu TAT yöntemi %86,4 kullanım oranı ile bitkisel tedaviler, en sık kullanılan bitkisel tedavi ise ısırgan otu %39,5 olarak saptanmıştır. Araştırmamızda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavinin; genç yaş grubunda, eğitim düzeyi yüksek olanlarda, kadınlarda ve hastalığının üçüncü evresinde olan kanser hastalarında daha yaygın olarak kullanıldığı belirlenmiştir. Hastaların TAT ile ilgili en çok yakın çevresinden bilgi aldığı ve sağlık personellerine kullandıkları TAT yöntemlerini bildirme oranının düşük olduğu bulunmuştur. TAT kullanan hastaların %63,6 `sının vücudun kuvvetini arttırmak için TAT kullandıkları, TAT kullanmayan hastaların %51,2'si yararlı olduğunu düşünmedikleri için TAT kullanmadıkları bulunmuştur. TAT kullanan ve kullanmayan kanser hastalarının yaşam kalitesi Rotterdam Semptom Kontrol Listesine göre değerlendirildiğinde; fiziksel, psikolojik ve günlük yaşam aktiviteleri ölçek alt grup puan ortalamalarına göre istatistiksel olarak fark saptanmamıştır. Konvensiyonel tedavinin uygulanmasında kanserli hastaya primer bakım veren hemşirelerin, hastaların TAT kullanım durumuna ilişkin değerlendirmeleri yapabilmesi ve uygun danışmanlık vermesi son derece önemlidir. Hemşirelerin bu konuda yeterli bilgi sahibi olabilmeleri için eğitim programlarının geliştirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study has been implemented as an identifier with the aim of examining the situation and the quality of life the cancer patients receiving treatment at an oncology clinic and using complementary and alternative medicine (CAM). Research, has been implemented with 85 colorectal and lung cancer patients, accepting to participate in the research and whose treatments were completed at the Medical Oncology Clinic of GATF Training and Research Hospital. The research was conducted from 23 March 2011-01.05.2011. ?Introductory Information Form?, ?Question Form for the Status of Using Complementary and Alternative Medicine? and“Rotterdam Symptom Checklist (RSCL)”have used as data collecting tools. It has been found in this study, that the rate of cancer patients using CAM was 51,8% (n:44); rate of patients who continued to use CAM during research was, 65,9% (n:29). The most popular CAM method among the patients, using CAM was herbal cures with a rate of usage of 86.4%; and the most commonly used herbal treatment was the stinging nettle (39.5%). In our research, we found that the Complementary and Alternative Medicine was used young age group with a high level of education, and the patients being in the third phase of the disease as well as the women. It has been also found that the patients were mostly informed by their close environment and they were reluctant to disclose the CAM method they use to health care staff. 63.6% of the patients, using CAM intended to increase their body strength and 51,2% of the patients who do not use CAM considered it not useful. When assessed through Rotterdam Symptom Checklist, the quality of life of cancer patients, using and not using CAM, no statistical difference was determined in their physical, psychological, and daily life activities according to the scores of the scale lower group. It is utmost important for the nurses providing primary care for the cancer patients in the implementation of conventional treatment, to be able to make assessments about usage of CAM of the patients and provide appropriate advice. It can be proposed to develop training programs for the nurses to achieve sufficient information in thisrespect.