Kanserli hastalarda affetme, rahatsızlığa dayanma düzeyleri ve psikiyatrik belirtiler
Forgiveness, discomfort intolerance levels and psychiatric symptoms in patients with cancer
  1. Tez No: 668679
  2. Yazar: HİLAL MERVE BELEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE SARIKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Affetme, Rahatsızlığa Dayanma, Psikiyatrik Belirtiler, Forgiveness, Discomfort Intolerance, Psychıatrıc Symptoms
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Giriş: Araştırma kanserli hastaların affetme, rahatsızlığa dayanma düzeyleri ve psikiyatrik belirtilerin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği Ayaktan Kemoterapi Ünitesi'nde tedavi gören kanser hastaları oluşturmuştur. Gereç ve Yöntem: Araştırma Şubat-Mart ve Haziran-Temmuz 2020 tarihleri arasında Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği Ayaktan Kemoterapi Ünitesi'nde yapılmıştır. Araştırmanın verileri“Kişisel Bilgi Formu”,“Heartland Affetme Ölçeği”,“Kısa Semptom Envanteri”ve“Rahatsızlığa Dayanma Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 22.0 programı kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis Testi ve Spearman korelasyon testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma da hastaların“Kısa Semptom Envanteri”toplam puan ortalamaları 8.91 ±2.43,“Rahatsızlığa Dayanma Ölçeği”toplam puan ortalamaları 20.76 ±7.14,“Heartland Affetme Ölçeği”toplam puan ortalamaları 89.95 ±15.74 olarak bulunmuştur. Hastaların“Kısa Semptom Envanteri”ve alt ölçekleri toplam puan ortalamaları ile“Kendini Affetme”ve“Heartland Affetme Ölçeği”toplam puan ortalamaları arasında negatif yönde orta düzeyde ilişki tespit edilmiştir (p0.05).
Özet (Çeviri)
Introduction: The study was conducted as a descriptive and relationship seeker in order to examine cancer patients' levels of forgiveness, discomfort intolerance and psychiatric symptoms. The sample of the study was Dr. Abdurrahman Yurtaslan formed cancer patients treated in Ankara Oncology Training and Research Hospital Medical Oncology Clinic Outpatient Chemotherapy Unit. Materials and Methods: The research was conducted between February-March and June-July 2020 by Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Oncology Training and Research Hospital Medical Oncology Clinic Outpatient Chemotherapy Unit. The data of the study were collected by using“Personal Information Form”, Heartland Forgiveness Scale“,”Brief Symptom Inventory“ and ”Discomfort Intolerance Scale“. Statistical analyzes were obtained using SPSS 22.0 program. Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis Test and Spearman correlation test were used for data analysis. Results: In the study, the total mean score of the patients in the ”Brief Symptom Inventory“ was 8.91 ± 2.43, the total mean score of the ”Resilience to Distress Scale“ was 20.76 ± 7.14, and the total mean score of the ”Heartland Forgiveness Scale“ was 89.95 ± 15.74. A moderate negative correlation was found between the total mean scores of the ”Brief Symptom Inventory“ and its subscales, and the total mean scores of the ”Forgiveness“ and ”Heartland Forgiveness Scale" (p 0.05).