Farklı kombinasyonlardaki irrigasyon solüsyonlarının dişlerde yapay olarak yaratılan yan kanallara penetrasyonlarının incelenmesi
The effect of different combinations of irrigation solutions on penetration to simulated lateral canals
- Tez No: 311465
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR MERİÇ TUNCA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Şeffaflaştırma, Lateral Kanal, NaOCl+EDTA
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Ex-vivo olarak yapılan bu çalışmanın amacı, farklı kök kanal irrigasyon maddelerinin ve kombinasyonlarının üç farklı seviyedeki yapay lateral kanallara penetrasyonunu değerlendirmektir. Çalışmada seksen tane çekilmiş tek köklü ve tek kanallı insan dişi kullanıldı. Başlangıç preparasyonu ProTaper S1 ve S2 NiTi enstrümanlarla yapıldı. Örnekler rastgele olarak dört grubuna ayrıldı ve % 5'lik nitrik asit ile dekalsifiye edildi. Yapay lateral kanallar, 06 numaralı K tipi eğeler ile, çalışma boyunun kök apeksinden itibaren sırasıyla 2, 4 ve 6 mm'lik seviyelerinde oluşturuldu. Tüm örnekler etil alkolde dehidrate edildi ve şeffaflaştırma işleminin tamamlanması için metil salisilat içine gömüldü. Preparasyon, final kök kanal şekillendirmesini yapmak ve smear tabakasını oluşturmak amacıyla ProTaper F1 ve F2 enstrümanlarla tamamlandı. Enstrümantasyondan sonra dört gruba ayrılmış olan örneklere, gruplarına ait irrigasyon protokolü (3ml) uygulandı: Grup I: SF, Grup II: %5,25 NaOCl, Grup III: %5,25 NaOCl ve %18 EDTA, Grup IV: %2 CHX. Finalde %10'unu boya solüsyonunun (Kuraray Caries Detector) oluşturduğu 1 ml solüsyon tüm gruplara uygulandı ve penetrasyonuna göre skorlandı. Sonuç olarak, Grup II ve Grup III, 4 mm ve 6 mm seviyesindeki lateral kanallara Grup I ve Grup IV'e kıyasla daha başarılı bir penetrasyon göstermiş, 2 mm seviyesindeki kanallara penetrasyonda fark görülememiştir. Çalışmamızın limitleri dahilinde, SF ve CHX yalnız kullanıldıklarında, yan kanallara penetrasyonda, NaOCl ve NaOCl/EDTA'ya kıyasla yetersiz bulunmuştur. NaOCl ve NaOCl'nin EDTA gibi bir madde ile kombine edilerek kullanılması, lateral kanallardan debrislerin uzaklaştırmasında kolaylık sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this ex-vivo study was to evaluate the penetration of various root canal irrigants and their combinations in simulated lateral canals prepared in three different levels. Eighty extracted single-rooted human teeth was used. Initial root canal preparations were performed using ProTaper S1 and S2 NiTi instruments. Samples randomly assigned to four experimental groups and were decalcificationed by 5% nitric acid. With a #06 K-File, simulated lateral canals were created at 2, 4, and 6 mm levels from the apical foramen, respectively. All specimens were dehydrated in Ethanol, and then cleared and stored in methyl salicylate. Further root canal preparations were conducted using F1 and F2 ProTaper instruments in order to create final root canal shape and a smear layer. After completing instrumentation, whole specimens were divided into four groups according to their irrigation protocols (3ml): Group I: Saline, Group II: 5.25% NaOCl, Group III: NaOCl 5.25% and EDTA 18%, and Group IV: CHX 2%. Finally, 1 ml irrigation solution, comprising 10% dye solution (Kuraray Caries Detector) was applied to all groups. Dye penetration was measured visually using microscope and scored depend on penetration depth. Results have shown that Group II and Group III, there are significantly more irrigation penetration depth than Group I and Group IV at the level of 4 mm and 6 mm. On the other hand the difference is not statistically significant for the whole groups at the level of 2 mm. Within the limits of this study, saline and CHX alone are insufficient regarding the penetration of lateral canals compared with NaOCl and NaOCl/EDTA. NaOCl and combination of other additives such as EDTA may facilitate the irrigation solution to remove debris in lateral canals.Key Words : Clearing, Lateral Canals, NaOCl+EDTA