Farklı olgunlaşma sürelerine sahip pamuk (Gossypium hirsutum L.) genotiplerine ait melez populasyonların kısıntılı sulama koşullarında incelenmesi
Investigation of hybrid populations of cotton (Gossypium hirsutum L.) genotypes with different maturation periods under restricted irrigation conditions
  1. Tez No: 955926
  2. Yazar: GÜLŞAH MÜJDECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ÜNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Su kısıtı, Uyum yetenekleri, Verim, Lif kalite özellikleri, Cotton, Deficit irrigation, Combining ability, Yield, Fiber quality parameters
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Amaç; Çalışmada, oluşturulan melez kombinasyonların su kısıntısına karşı toleransını belirlemek, normal ve su kısıntısı koşullarında incelenen özelliklerin kalıtımını belirlemeye odaklanmıştır. Ayrıca kuraklığa dayanıklılık ıslahında kullanılabilecek seleksiyon kriterlerinin saptanması, uygun anaç ve ümitvar kombinasyonları belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem; Farklı olgunlaşma sürelerine sahip Bomba, Özbek 100, May 455, Ramses, Bir 949 ve Fiona çeşitleri ile su stresine toleranslı Şahin 2000, Eva, Sahra ve Sasha çeşitlerinin line × tester eşleşme deseni uyarınca melezlenmesi sonucu oluşturulan melez kombinasyon ve anaçlar materyal olarak kullanılmıştır. Çalışma hem tam sulama hem de tam sulamanın %25 'i sulama koşullarında 2023 yılında Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde Tesadüf Blokları Deneme Deseninde yürütülmüştür. Bulgular; Su kısıntısı kütlü pamuk verimi, bitki boyu, bitkide boğum sayısı, boy/boğum oranı, meyve dalı sayısı, koza sayısı, tek koza kütlü ağırlığı, koza tutma oranı, yüz tohum ağırlığı, çırçır randımanı, lif verimi, stoma yoğunluğu, klorofil içeriği, kütiküla kalınlığı, lif uzunluğunu ve lif inceliğini önemli düzeyde olumsuz etkilenmiştir. Kısıntılı sulama koşullarında tüm özelliklerin kalıtımında eklemeli olmayan gen etkilerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç; İncelenen özellikler yönünden Bir 949 ve Sahra çeşitlerinin en uygun anaçlar ve Bomba × Şahin 2000, Bomba × Sasha, Ramses × Eva, Ramses × Şahin 2000, Ramses × Sasha, Ramses × Sahra, Bir 949 × Sasha, Bir 949 × Sahra, Fiona × Eva ve Fiona × Sahra melezlerinin en ümitvar kombinasyonlar oldukları saptanmıştır. Anılan melez kombinasyonlarda bulk veya değiştirilmiş bulk yönteminin uygulanmasının yararlı olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim; The study focused on determining the performance of the hybrid combinations and estimating the heritability of the traits examined under normal and water shortage conditions. It was also aimed to determine the selection criteria that can be used in drought tolerance breeding and to identify suitable parents and promising combinations. Material and Methods: The hybrid combinations and parents formed by crossing Bomba, Özbek 100, May 455, Ramses, Bir 949 and Fiona varieties with different maturity groups and water stress tolerant varieties Şahin 2000, Eva, Sahra and Sasha according to the line × tester mating design were used as materials. The study was carried out under both full irrigation and 25% of full irrigation conditions in 2023 in Nazilli Cotton Research Institute in Randomized Complete Blocks Design. Result; Water shortage significantly and adversely affected seed cotton yield, plant height, number of interboğumes, plant height/boğume ratio, number of sympodial branches, boll number, boll weight, boll retention rate, seed weight, ginning out-turn, fiber yield, stomatal density, chlorophyll content, cuticle thickness, fiber length and fiber fineness. Non-additive gene effects were higher in the inheritance of all traits under deficit irrigation conditions. Conclusion; Bir 949 and Sahra cultivars were found to be the most suitable parents in terms of the traits examined. Similarly, Bomba × Şahin 2000, Bomba × Sasha, Ramses × Eva, Ramses × Şahin 2000, Ramses × Sasha, Ramses × Sahra, Bir 949 × Sasha, Bir 949 × Sahra, Fiona × Eva and Fiona × Sahra hybrids were found to be the most promising combinations. It was concluded that it would be useful to apply bulk or modified bulk method in these hybrid combinations.