Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda otonom sinir sistemi fonksiyonlarının araştırılması
Investigation of autonomic nervous system functions in children with attention deficit hyperactivity disorder
- Tez No: 311518
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AYHAN CÖNGÖLOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, çocuk, otonom sinir sistemi, pupillometri, Attention deficiency hyperactivity disorder, children, the autonomic nervous system, pupillometry
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuklarda Otonom Sinir Sistemi Fonksiyonlarının AraştırılmasıDikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ilköğretim çağındaki çocuklarda en sık görülen nörodavranışsal bozukluktur. DEHB'nun ortaya çıkma nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte etiyolojide birçok biyopsikososyal nedenin birlikte rol aldığı düşünülmektedir. DEHB'nda, sosyal, akademik, bilişsel ve motor işlevsellik alanlarında bozulmalar görülmektedir. Bu çalışmada kliniğe başvuran ve DSM-IV'e göre DEHB tanısı konulan 6-11 yaş arası erkek çocukların pupillometrik ölçümlerle otonom sinir sistemi (OSS) işlevlerinin yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş kontrol grubu ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.Araştırmaya çalışma grubu olarak DEHB tanısı ile takip edilen 32 erkek çocuk ve kontrol grubu olarak 24 sağlıklı çocuk dahil edilmiştir. Karşıt olma-karşı Gelme Bozukluğu (KO-KGB) haricinde diğer psikiyatrik bozukluklar dışlanarak OSS işlevi ile ilgili karıştırıcı faktörler en aza indirilerek daha homojen bir grupla çalışılmıştır. Katılımcıların fotopik ve mezopik koşullarda pupil boyutlarındaki değişiklikler ölçülerek OSS fonksiyonları araştırılmıştır.DEHB olan çocukların fotopik ve mezopik koşullarda ölçülen pupil çapları sağlıklı kontrollerden anlamlı farklılık göstermediği bulunmuştur. KO-KGB binişikliği olan grup pür DEHB olan gruptan farklı mezopik ve fotopik pupil çaplarına sahip değildi.Sonuç olarak, araştırma bulguları DEHB olan erkek çocukların mezopik ve fotopik pupil çapları yönünden sağlıklı çocuklardan farklılık göstermediğini düşündürmektedir. Bu durum DEHB'nda OSS işlevlerinde farklılık olmadığına işaret etmektedir. Ancak, sonuçların kapsamlı çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Autonomic Nervous System Functions in Children with Attention Deficit Hyperactivity DisorderAttention Deficit and Hyperactivity Disorder (ADHD) is one of the most frequently seen neurobehavioral disorder in school-aged children. Although the main cause of ADHD is unknown, it?s thought that numerous biopsychosocial factors have a part in etiology of ADHD together. ADHD have been associated with impairments of functioning in motor, social, cognitive, academic, and behavioral domains. This study aims to compare autonomic nervous system functions by measuring pupil diameters in 6-11 aged boys diagnosed ADHD with age and sex matched healthy controls.Thirty-two boys with ADHD and 24 healthy controls were participated into this study. We studied with a more homogeneous group by exclusion of any other psychiatric disorders except oppositional defiant disorder (ODD). Thus, we tried to minimize confounding factors. The participants were evaluated autonomic nervous system functions by measuring pupil diameter changes in photopic and mesopic conditions.There were no statistically significant differences on photopic and mesopic pupil diameters between ADHD and healthy control groups. Moreover, there weren't found significant differences on the same parameters between pure ADHD and ODD groups.In conclusion, these findings suggest that boys with ADHD don?t show difference in pupil diameters from typically children. This might indicate no difference in autonomic nervous system functions. However, it is recommend that more detail studies need to be carried out to support our results.