Ketamin ve tramadol'un postoperatif titreme üzerine etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of effects of ketamine and tramadol over postoperative shivering
  1. Tez No: 311521
  2. Yazar: MUHAMMAD ALİ MOZTAZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET COŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Postoperatif titreme, Tramadol, Ketamin, Postoperative shivering, Tramadol, KetamineAuthor: Muhammed Ali MONTAZER, M.D.Counselor: Ahmet COŞAR, M.D, Professor
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Ketamin ve Tramadol'un postoperatif titreme üzerine etkilerinin karşılaştırılması.Postoperatif titremenin görülme sıklığı %5 ile %70 arasında değişiklik göstermekte ve bunun sonucu olarak olumsuz değişiklikler meydana gelebilmektedir. Çalışmamızda Ketamin'in postoperatif titreme üzerine etkisini Tramadol ve plesebo ile karşılaştırmayı, etkilerini ve etkinliğini araştırmayı amaçladık. Çalışmaya ASA (American Society of Anesthesiologists) I-II, elektif cerrahi uygulanan 18-65 yaş arası 90 hasta alındı. Operasyon ve derleme odası ısıları ölçülerek kaydedildi. Hastaların preoperatif ve intraoperatif (5- 10- 30- 60- 90 dakika) vücut ısıları dış kulak yolundan ölçülerek kaydedildi. İntraoperatif olarak hastalar rastgele üç eşit gruba ayrıldı. Grup T' ye (n=30) operasyon bitmeden 20 dakika önce 1 mg/kg Tramadol intravenöz olarak verildi. Grup K' ya (n=30) operasyon bitmeden 20 dakika önce 0,5 mg/kg Ketamin intravenöz olarak verildi. Grup S' ye (n=30) de operasyon bitmeden 20 dakika önce 2 cc serum fizyolojik (% 0,9 NaCl) intravenöz olarak verildi. Peroperatif KAH, SAB, DAB, OAB, SpO2, VAS ve ısı değerleri 5, 10, 30, 60, 90 dakikalarda çalışma formuna kayıt edildi. Anestezi sonrası titreme değerlendirme skalası ve Anestezi sonrası derlenme skorları 5, 10, 30, 60' ıncı dakikalarda kaydedildi ve değerlendirildi. Sonuç olarak; ketamin ve tramadolun kalp atım hızları üzerine etkilerinin değişken olduğu, oksijen satürasyonlarına herhangi bir yan etkisinin olmadığı, derlenmeyi etkilemediği ve hastaların postoperatif analjezisine katkı sağlayarak postoperatif titremeyi azalttığı bulundu. Ayrıca postoperatif titremeyi en kısa sürede durduran ve titremeyi en düşük düzeyde tutan ilacın tramadol olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The comparison of effects of Ketamine and Tramadol over postoperative shivering .The incidence of postoperative shivering has been reported between 5% and 70%, which may cause unexpected consequences. In this study, we aimed to investigate the effects and of Ketamine over postoperative shivering .while comparing its effects with Tramadol and Placebo group. Ninety patients were enrolled in this study, who were between 18-65 years old, undergoing elective surgery, and were ASA (American Society of Anesthesiologists) Class I-II. The ambient temperature of the operating and recovery rooms were measured and recorded. Preoperative and intraoperative (5- 10- 30- 60- 90 minutes) body temperatures of patients were measured from external ear, and recorded. Patients were randomised to three equal groups intraoperatively. In Group T (n= 30); 1mg/kg Tramadol was administered 20 minutes before the end of operation. In Group K ( n= 30) ; 0,5 mg/ kg Ketamine was administered 20 minutes before the end of operation. In Grup S (n=30) ; 2 cc isotonic saline (0.9% NaCl) was administered 20 minutes before the end of operation. Preoperative pulse rate, systolic- diastolic and mean arterial pressures, SpO2, VAS, body temperature in 5th , 10th , 30th and 60th minutes were measured and recorded. Post- anesthesia shivering scale and recovery scores were calculated at 5th, 10th , 30th and 60th minutes.As a result; ketamine and tramadol had variable effects over heart rate, but both of them had no effect over arterial oxygen saturations. Ketamine and Tramadol reduced shivering in postoperative patients by contributing to postoperative analgesia, and their usage was effective for this purpose. Tramadol prevented or stopped the postoperative shivering better than Ketamine, but both of them had no untoward effects on patient recovery.