Deneysel sepsis modelinde levosimendan'ın proinflamatuar sitokinler üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of levosimendan onproinflammatory cytokines in experimental sepsismodel
  1. Tez No: 857052
  2. Yazar: ELİF DEDELER ERTANIDIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATEŞ DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamasyon, Levosimendan, proinflamatuar sitokin, sepsis, inflammation, levosimendan, proinflammatory cytokine, sepsis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Sepsis, enfeksiyona karşı konakta anormal sistemik inflamatuar yanıtın ortaya çıkmasıyla meydana gelir. Antibiyotik tedavisi enfeksiyonu kontrol altına alamadığında sistemik inflamasyon engellenemez ve bu durum enfeksiyondan daha tehlikeli olabilir. Çalışmamızda ratlara i.p. bakteriyel lipopolisakkarit vererek deneysel sepsis modeli oluşturduk. Kardiyovasküler sistemde kullanılan bir ilaç olmasının yanı sıra antiinflamatuar özelliği de bilinen Levosimendanın, sepsis patofizyolojisinde önemli yeri olan proinflamatuar sitokin üretimi ve salınımı üzerine kısa süre içindeki etkisini göstermeyi amaçladık. Yöntem: Wistar Albino tipi 32 rat rastgele 4 gruba ayrıldı.1.Grup: Kontrol grubu; bu gruptaki ratalara hiçbir uygulama yapılmadı. 2.Grup: Sepsis grubu; bu ratlara deney günü 5 mg/ kg Lipopolisakkarit intraperitoneal olarak verildi.Grup 3: sepsis + düşük doz Levosimendan grubu; bu gruptaki ratlara deney günü 5mg/kg i.p.LPS verildi, 2 saat sonra 1mg/kg Levosimendan i.p. olarak uygulandı. Grup 4: sepsis+ yüksek doz Levosimendan grubu; bu gruptaki ratlara deney günü 5mg/kg i.p.LPS verildi, 2 saat sonra 2mg/kg Levosimendan i.p. olarak uygulandı.Grup 2'ye LPS uygulandıktan 5 saat sonra ratlar anestetize edilerek kuyruk veninden 1 ml kan alındı, Grup 3 ve Grup 4'ten LPS uygulandıktan 5 saat, Levosimendan verildikten 3 saat sonra anestezi altında kuyruk venlerinden 1 ml kan alındı.Tüm gruplardan deney başlangıcından itibaren 10.saatte anestezi altında intrakardiyak olarak kan alınarak ratlar sakrifiye edildi.Alınan numuneler soğuk zincir ile biyokimya laboratuvarına ulaştırıldı.Tüm ratlardan IL-1, IL-6, IL-8, IL-17, MCP-1 ve TNF- çalışıldı. Bulgular : İP LPS verilerek oluşturduğumuz deneysel sepsis modeli, Murine Sepsis Skalası ile de desteklenerek kontrol grubu dışındaki gruplarda başarıyla oluşturulmuştur. Düşük doz Levosimendan tedavimiz; 10.saatte IL-1, IL-17, MCP-1, TNF- proinflamatuar sitokinleri anlamlı bir şekilde azaltmıştır. Yüksek doz Levosimendan tedavimiz; IL-1, IL-6, IL-8, IL-17, MCP-1, TNF- tüm proinflamatuar sitokinleri anlamlı bir düzeyde azaltmıştır.IL-1, IL-6, IL-8, MCP-1 'de yüksek doz Levosimendan, düşük doz Levosimendana göre sitokin değerlerini, bazal değere daha çok yaklaştırmış; IL-17 ve TNF-'da düşük doz Levosimendan, yüksek doz Levosimendana göre sitokin değerlerini bazal değere daha çok yaklaştırmıştır. Sonuç: Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuç; Levosimendanın yüksek dozunun daha etkili olarak, sepsise verilen inflamatuar yanıtı baskılayabileceğidir. Levosimendan'ın antiinflamatuar potansiyelini daha iyi anlamamıza ve sepsis gibi inflamatuar durumların tedavisinde yeni yaklaşımlar geliştirmemize yardımcı olabilir. Klinik olarak farklı endikasyonlarda kullanım onayı olan bu ilacın, antiinflamatuar potansiyelini tam olarak anlamak için, Levosimendan'ın sitokinlerin üretimi, immün hücre fonksiyonları ve inflamasyon süreçlerini nasıl etkilediğini inceleyen daha ileri deneysel ve klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Sepsis occurs when an abnormal systemic inflammatory response occurs in the host to infection. When antibiotic therapy fails to control the infection, systemic inflammation cannot be prevented and this may be more dangerous than infection. In our study, we created an experimental sepsis model by giving intraperitoneal bacterial lipopolysaccharide to rats. We aimed to show the short term effects of Levosimendan, which is known for its anti-inflammatory properties in addition to being a drug used in the cardiovascular system, on the production and release of proinflammatory cytokines, which have an important place in the pathophysiology of sepsis. Methods: Thirty two Wistar Albino type rats were randomly divided into 4 groups. Group 1: Control group; No application was made to the rats in this group.2.Group: Sepsis group; 5 mg/kg Lipopolysaccharide was given intraperitoneally to these rats on the day of the experiment.Group 3: sepsis + low dose Levosimendan group; The rats in this group were given 5mg/kg i.p.LPS on the day of the experiment, 2 hours later 1mg/kg intraperitoneally Levosimendan implemented was administered intraperitoneally 2 hours later. Group 4: sepsis + high dose Levosimendan group; The rats in this group were given 5mg/kg of LPS intraperitoneally on the day of the experiment, and 2mg/kg of Levosimendan was administered intraperitoneally 2 hours later.5 hours after LPS was applied to Group 2, rats were anesthetized and 1 ml of blood was taken from the tail vein. From Group 3 and Group 4, 1 ml of blood was taken from the tail veins under anesthesia 5 hours after LPS was applied and 3 hours after Levosimendan was given.The rats were sacrificed by intracardiac blood sampling from all groups at the 10th hour from the beginning of the experiment. The samples were sent to the biochemistry laboratory by cold chain. IL-1, IL-6, IL-8, IL-17, MCP-1 and TNF- from all rats studied. Results: The result of our study; Higher dose of levosimendan can more effectively suppress the inflammatory response to sepsis.It may help us better understand the anti-inflammatory potential of levosimendan and develop new approaches to the treatment of inflammatory conditions such as sepsis.To fully understand the anti-inflammatory potential of this drug, which is clinically approved for use in different indications, further experimental and clinical studies are needed to examine how Levosimendan affects the production of cytokines, immune cell functions and inflammation processes.