Aralıklı hipoksik antrenmanın elit sporcuların aerobik ve anaerobik performanslarına etkisi
Effect of intermittent hypoxic training on aerobic and anaerobic performance of elite athletes
- Tez No: 311604
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aralıklı hipoksik antrenman, aerobik performans, Intermittent hypoxic training, aerobic performance
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş: Hipoksik antrenmanının kullanımı, son yıllarda dayanıklılık sporcuları arasında performans arttırmak amacıyla giderek artmaktadır. Bununla birlikte her sporcu ya da takım düzenli olarak hipoksi antrenmanı için uygun ortam ve şartlara sahip olamadığı için aralıklı hipoksik antrenman metodu gündeme gelmiştir. Bu çalışmanın amacı ?Aralıklı hipoksik antrenmanın elit sporcuların aerobik ve anaerobik performansı üzerine olan etkisi?ni araştırmaktır.Gereç ve yöntem: Çalışmamıza hipoksi ve normoksi grubu olmak üzere, 35 uzun mesafe koşucusu elit atlet alındı. Hipoksi grubuna günde beşer dakika aralıklarla toplam 1 saat, haftada 3 gün 4 hafta boyunca aralıklı hipoksik antrenman uygulanırken, normoksi grubuna yine aralıklı olarak aynı protokol ile normoksik antrenman metodu uygulandı. Hipoksik antrenman öncesi ve sonrası ilk üç gün içinde, olguların hematolojik parametreleri açısından, venöz kan örnekleri ile aerobik ve anaerobik performans ölçümleri yapıldı.Bulgular: Hipoksi ve normoksi grubu, aralıklı hipoksik antrenman öncesi ve sonrası değerlendirildiğinde, aerobik ve anaerobik performans değerlerinde artış mevcutken bu artış, istatistiksel olarak anlamlı değerlendirilmedi (p>0.05).Sonuç: Çalışmanın sonucunda aralıklı hipoksik antrenmanın hipoksi grubunun performansları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış olmadığını gözledik. Ancak hipoksik antrenmanın dozunun süresi ve miktarının arttırılmasıyla anlamlı performans artışı sağlayabileceği değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Introduction: The use of hypoxic training has been increasing to improve the performance of endurance athletes in recent years. Due to, not having the suitable conditions and environment for each athlete and team, intermittent hypoxic training has been noted. The purpose of this study is to evaluate '' The effect of intermittent hypoxic training on aerobic and anaerobic performance of elite athletes.Material and method: As a hypoxic and normoxic group, 35 elite long diatance runners were included in our study. While using the intermittent hypoxic training for the hypoxic group 5 minutes intervals for a total of 1 hour per day, 3 days per week for a-4 week period, the same normoxic training protocol was used for the normoxic group. Before and after the hypoxic training in three days, aerobic, anaerobic and venous blood parameters were measured.Results: When hypoxic and normoxic groups were evaluated before and after the hypoxic training, there has been an increase, but it was not evaluated as a statistical meaningful increase on their aerobic and anaerobic performance (p>0.05).Conclusion: At the end of the study, we observed that there was not a statistical meaningful increase of intermittent hypoxic training for the performances of hypoxic group. However, the more dose and the duration of hypoxic training, the more amount of performance gain can be achieved.