Travma sonrası stres bozukluğu tanısı alan hastaların uyku yapısındaki değişiklikler
Changes in the structure of the sleep of patients with the diagnosis of post-traumatic stress disorder
- Tez No: 311625
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT ÖZGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Travma sonrası stres bozukluğu, uyku yapısı, Post-traumatic stressdisorder, sleep structure
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Uyku bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) hastaları arasında sık görülen bir yakınmadır. Uyku bozuklukları, TSSB için DSM-IV tanı kriterleri içerisinde tanımlanmıştır. Polisomnografi, TSSB patofizyolojisini daha iyi anlamak için kullanılan objektif yöntemlerden sadece biridir. Ancak bugüne kadar TSSB hastaları için tutarlı polisomnografi sonuçları elde edilememiştir.Bu çalışmada, herhangi bir psikiyatrik komorbit hastalığı olan ya da olmayan, ilaç tedavisi kullanmayan, silahlı çatışmayla ilişkili yetişkin erkek, TSSB hastalarının uyku yapısı ve ölçülen klinik semptom şiddeti ile uyku değişkenleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. 30 TSSB hastası ile yaş ve cinsiyet yönünden benzer özellikler sergileyen 19 sağlıklı deneğin oluşturduğu kontrol grubuna, birbirini takip eden iki gece boyunca polisomnografik çalışma yapılarak uyku paternleri araştırılmıştır. 16 pür TSSB, 8 TSSB ile birlikte majör depresyon, 6 TSSB ile birlikte yaygın anksiyete bozukluğu olan hasta kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır.Bu çalışmada normal kontroller ile karşılaştırıldığında TSSB hastalarında, uykuya başlamada güçlük, azalmış uyku etkinliği, azalmış toplam uyku süresi, uzamış uyku latensi, artmış dönem 1 uykusu, artmış REM yoğunluğu ve REM uykusu fazik EMG aktivitesi yüzdesi tespit edilmiştir. Ek olarak, TSSB'ye eşlik eden komorbit psikiyatrik rahatsızlıkların, TSSB'deki uyku yapısını etkilediği, CAPS-2 semptom şiddeti ile uyku değişkenleri arasında belirgin ilişkilerin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
İmpaıred sleep ıs a common complaint among patients with post-traumatic stress disorder (PTSD). Sleep disturbances are included in the DSM-IV diagnostic criteria for PTSD. Polysomnography is just one of the objective methods used in order to better understand the pathophysiology of PTSD. To date, however, polysomnography has not produced consistent results in PTSD patients.The study was investigate the relationship between measurements of clinical symptom severity and sleep variables of combat related adult male PTSD patients who with or without any psychiatric comorbidity, drug-free. Sleep patterns of 30 PTSD patients and age- and sex-matched 19 normal controls were investigated on polysomnography on two consecutive nights. 16 PTSD-only patients, 8 PTSD patients with major depressive disorder and 6 PTSD patients with generalized anxiety disorder were compared to normal controls.İn this study, compared to the normal controls, the PTSD patients have been established difficulty initiating sleep, poor sleep efficiency, decreased total sleep time, prolonged sleep latency, increased stage 1 sleep, increased REM density and phasic EMG activity percentage in REM sleep. İn addition, PTSD with comorbid psychiatric disorders to affect sleep structure in PTSD, concluded that significant relationships between CAPS-2 symptom severity and sleep variables.