Aktif sporcularda ve spor yapmamış kişilerde ısınmanın oluşumu, değişik ısınma türlerinin performansa etkisi
Warm-up produce time in active sportsmen and non-active sportsmen the effects of different warm-up variety over the performance kinds
  1. Tez No: 31166
  2. Yazar: FUAT KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY GÖZÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Isınma zamanı, ön Yüklenme, Isınma çeşitleri
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çalışmamızda aktif sporcu ve aktif spor yapmayanlarda ısınma oluşum zamanı (IOZ); IOZ'ını etkileyen faktörler ve formel bölümünde ön Yükleme (ÖY) uygulanan ısınma ile ÖY uygulanmayan ısınmanın performans türleri üzerindeki etkisi incelendi. Ölçümlerde 36 'sı çeşitli kulüplerde aktif spor ya pan (Yaşı x:19,61), 29'u ise düzenli spor yapmayan ( Yaş :x=18,82 ) toplam 65 denek yer aldı. 20 aktif sporcu (Yası x=19,65) ve 20 düzenli spor yapmayan (Yas x=19,9) toplam 40 denek MAxVOz nin %60'ı düzeyinde eg zersiz yükü ile ergometrik bisiklette çalıştırılarak IOZ 'lan tesbit edildi. IOZ aktif sporcu ve spor yapmayanlarda farklı görülmedi (p>0,05). Isınmayı etkileyen faktörlerden MaxV02 ; vücut yag yüzdesi (VY%); relatif ısınma egzersiz yükü (RIEY); yağsız vücut ağırlığı (Ysız VA)nın lOZ'na etkisi incelendi. Saydığımız bu faktörler ile IOZ arasında anlamlı ilişki bulun du (p0,05). Ulaştığımız bu bulgular îOZ'nın bireysel farklılıklardan et kilendiğini ve ısınmada uygulanan ÖY'nin performans türlerini geliştirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Warm-up Produce Time in Active Sportsmen and Non-active Sportsmen The Effects of Different Warm-up Variety Over The Performance Kinds In our study, warm-up produce time in active sportsmen as well as in non-active sportsmen; the factors effecting it (WPT);the effects of warming up with prior exercise and non- prior exercise on the types of performance in the formal phase were examined. Totally 65-subjects, 36 active sportsmen from various clubs and 29 non active sportsmen contributed to our study in the measurements. To determine their warm-up produce time (WPT), totally 40 subjects-half of them active, half of them non active sports men were tested on a ergometric bicycle with %60 MaxVOa, WPT wasn't different in both of them. The effects of MaxVOa, body fat %, relative warm-up exercise load and free fat weight to WPT were examined.