Ratlarda oluşturulan global serebral iskemi/reperfüzyon modelinde memantin uygulanamasının oluşan beyin hasarı üzerindeki etkileri
The effects of memantine on cerebral ishemia/reperfusion injury in rats
  1. Tez No: 487303
  2. Yazar: GÜL MERAL KOCABEYOĞLU HOŞGÖREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. HASAN KUTLUK PAMPAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Global serebral iskemi, reperüzyon, memantin, Global cerebral ischemia, reperfusion, memantine
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Kardiyak arrest ve majör damar cerrahiler sırasında serebral kan akımının kesintiye uğramasıyla global serebral iskemi oluşmaktadır. Global serebral iskemide oluşan beyin hasarı, iskemi ve reperfüzyona sekonder; N-methyl-D-aspartate reseptör aktivasyonu, hücre içi Ca++ homeostazisinde bozulma, oksidatif stresi içeren kompleks patofizyolojik süreçler sonucunda gelişmektedir. Ekstrasinaptik NMDA reseptör inhibitörü olan memantin, insanlarda yan etkilerinin az olmaları nedeniyle nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanımları söz konusu olan moleküldür. Çalışmamızın amacı, serebral iskemi ve iskemi reperfüzyon hasarında memantinin etkilerini araştırmaktır. Bu çalışmada 24 adet erkek Wistar-Albino ratlar rastgele 4 gruba ayrıldı; kontrol grubu (G K), iskemi grubu (G I), iskemi-reperfüzyon grubu (G I/R), memantin grubu (G M). Kontrol grubu haricindeki ratlarda serebral iskemi modeli Pulsinelli ve arkadaşları tarafından tarif edilen 4 damar oklüzyon modeli kullanılarak gerçekleştirildi. İskemi reperfüzyon grubunda 20 dakika iskemiyi takiben 1 saat reperfüzyon uygulandı ve memantin grubunda reperfüzyon ile eş zamanlı olarak memantin verildi. Dört grupta NSE, S-100β ile antioksidan parametrelerden SOD, CAT, MDA ve GST düzeyleri çalışıldı. G K ile kıyaslandığında S-100β ve NSE düzeyleri G I ve G I/R da istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. S-100β ve NSE düzeyleri G M'de, G I/R'dan istatistiksel olarak anlamlı derece düşük olduğu tespit edildi. Antioksidan parametrelerden SOD, CAT, MDA düzeylerinde G M'da G I/R'dan istatsitiksel olarak anlamlı düşük düzeyler tespit edildi. Ancak GST düzeylerinde G M ve G I/R arasında anlamlı fark bulunamadı. Sonuç olarak, global serebral iskemide memantin uygulamasının iskemi reperfüzyon hasarına karşı koruyucu olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Cessation of cerebral blood flow during cardiac arrest and major vascular surgery leads to global cerebral ischemia. Cerebral injury is related to pathological processes including N-methyl-D-Aspartate receptor activation, impairment of intracellular Ca++ homeostasis and oxidative stress as a result of ischemia and reperfusion. Extrasynaptic NMDA receptor antagonist memantine is preferred for the treatment of neurodegenerative diseases for its low adverse event profile. The aim of the study is to evaluate the effects of memantine on cerebral ischemia and ischemia reperfusion injury. Twenty four Wistar-Albino rats were enrolled into 4 groups; control group (GC), ischemia group (IG), ischemia reperfusion group (GI/R) and memantine group (GM). In all groups except control ischemia was performed using the 4 vessel occlusion model described by Pulsinelli et al. In GI/R 1 hour of reperfusion was performed after 20 minutes of ischemia and memantine was given with the beginning of reperfusion in GM. Neuron specific enolase, s100b, SOD, CAT, MDA and GST were used for evaluating the degree of injury. The elevation in S100b and NSE levels were statistically significant in GI and GI/R when compared to GC and decrease in GM was statistically significant when compared to GI/R. SOD, CAT, MDA were significantly lower in GM when compared to GI/R. GST levels were comparable in GM and GI/R. We believe that memantine administration may be protective against ischemia reperfusion injury in global cerebral ischemia.