Kolon kanserlerinin biyolojisinde ve prognozunda kanser kök hücrelerinin rolü
The role of the cancer stem cells in biology and prognosis of colon cancers
  1. Tez No: 311692
  2. Yazar: ALİ FUAT ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER ÖNGÜRÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser kök hücresi, kolorektal kanser, CD133, Musashi-1, prognoz, Cancer stem cell, colorectal cancer, CD133, Musashi-1, prognosis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez çalışması; kolorektal kanserlerde tümördeki kök hücre yoğunluğu ile hastalığın prognozu arasındaki ilişkiyi göstermek amacıyla yapılan immünohistokimyasal ve istatistiksel bulgulara dayanan retrospektif, klinikopatolojik bir araştırmadır. Tümördeki kök hücre yoğunluğunu tahmin etmede kullanılan ve kök hücre belirleyicisi olarak bilinen birçok yüzey molekülü vardır. Bunları parafin bloklarda immünohistokimyasal yöntemle saptamak mümkündür.Bu amaçla 1995 ve 2007 yılları arasında tanı alan ve radikal cerrahi tedavi uygulanan 97 kolorektal kanser hastası geriye dönük incelenmiştir. Parafin bloklar Gülhane Askeri Tıp Akademisi Patoloji arşivinden, demografik hasta verileri ise Gülhane Askeri Tıp Akademisi Gastroenterolojik Cerrahi Kliniği hasta dosyalarından elde edilmiştir. Kök hücrelerini saptamak için immünohistokimyasal olarak CD133 ve Musashi-1 antikorları kullanılmıştır. Hasta yaşı, histopatolojik tanı, tümör yerleşim yeri, histolojik derece, TNM durumları, evre, hastalıksız yaşam ve sağ kalım oranları not edilmiştir. Daha sonra bu prognostik veriler ile immünohistokimyasal bulgular karşılaştırılmıştır.Bulgularımıza göre; tüm vakalar hem CD133 hem de Musashi-1 antikoru ile farklı oranlarda pozitif işaretlenmiştir. CD133 ekspresyonu ile sağ kalım arasında istatistiksel olarak anlamlı bir p değeri bulunmuştur (p=0.043). CD133 ekspresyonu artarken sağ kalım oranı azalmaktadır. Ayrıca Musashi-1 ekspresyonu arttığında, hastalıksız yaşam süresi azalmaktadır.Sonuçta; kolorektal kanserlerde CD133 ve Musashi-1'in yüksek oranda ekspresyonu kötü prognostik bir faktör olabilir.
Özet (Çeviri)
This study designed as retrospective clinicopathological observation based on immunohistochemical and statistical findings to show the relationship between the prognosis and the intensity of the stem cell population within the tumour in colorectal cancers. There is many cell surface molecules using to estimate the intensity of the stem cells within the tumour. They are known as ?stem cell marker? . It is possible to determine these markers by immunohistochemically in paraffin embedded blocks. For this purpose, 97 colorectal carcinoma patients who had diagnosed and recieved radical sugical treatment between 1995 and 2007 years have been investigated retrospectively. Paraffin embedded blocks have been obtained from pathology archives of Gulhane Military Medical Academy and demographical patient datas have been obtained from the patient files of Gastroenterologic Surgery of Gulhane Military Medical Academy. Immunohistochemically CD133 and Musashi-1 antibody have been studied to determine the stem cells within the tumour. The age of the patients, histopathologic diagnosis, tumour location, grade, TNM status, clinical stage, disease-free-survival and the outcome have been noted. Then all of these prognostic datas have been compared with the immunuhistochemical findings statistically. According to our findings, all cases have been immunoreactive for each antibody by different rates. There has been a significant statistical value (p=0.043) between CD133 expression and clinical outcome. While CD133 expression rate is increasing, clinical outcome rate has been decreasing. In addition, when Musashi-1 expression is high, disease-free-survival time has reduced In conclusıon, overexpression of both CD133 and Musashi-1 may be a poor prognostic factor in colorectal cancers.