Türkiye 8. sınıf matematik konularına göre Türkiye, Singapur ve ABD kitaplarındaki soruların karşılaştırmalı analizi
Based on the topics in Turkey's eight grade mathematics curriculum a comporative analysis of the exercises in the textbooks of US, Singapure and Turkey
  1. Tez No: 311764
  2. Yazar: EREN ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RENAN SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik ders kitapları, uluslararası karşılaştırmalı çalışma, ilköğretim matematik eğitimi, 8.sınıf, Mathematics textbook, international comparative study, middle school mathematics education, 8th grade
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'yi temsil eden 8. sınıf matematik programında olan konular temel alınarak, ABD'yi, Singapur'u ve Türkiye'yi temsil eden ders ve çalışma kitaplarındaki soruların, Li'nin problem inceleme boyutlarına göre, karşılaştırılmasıdır. Araştırmanın verileri doküman analizi yapılarak toplanmış ve Li'nin (2000) problem inceleme boyutlarına göre kodlanmıştır.ABD'yi, Singapur'u ve Türkiye'yi temsil eden matematik kitaplarında çok adımlı çözüm gerektiren soruların yüzdelerinin sırasıyla, %90, %96, %85 olduğu saptanmıştır. Soruların soyutluk derecelerine bakıldığında, ABD'yi temsil eden kitapta %72 oranla, Singapur'u temsil eden kitapta %76 oranla, Türkiye'yi temsil eden kitapta ise %61 oranla pür matematik durumlarına yer verilmiştir. ABD'yi, Singapur'u ve Türkiye'yi temsil eden kitaplardaki sorular cevap tiplerine göre incelendiğinde, sayısal cevap içeren soruların sırasıyla %83, %85 ve %66 oranında olduğu görülmüştür. ABD'yi temsil eden kitaptaki sorular performans gereklilikleri bakımından incelendiğinde, kavramsal anlamanın %9, yöntemin uygulanmasının %81, problem çözmenin %9, özel gerekliliklerin ise %1 oranında olduğu saptanmıştır. Singapur'u temsil eden kitaptaki sorularda ise kavramsal anlama %7, yöntemin uygulanması %83, problem çözme %9 ve özel gereklilikler %1 oranında yer almıştır. Türkiye'yi temsil eden kitaptaki sorular performans gerekliliği açısından incelendiğinde %21 oranında kavramsal anlama, %67 oranında yöntemin uygulanması, %11 oranında problem çözme ve %1 oranında özel gerekliliklerin yer aldığı görülmüştür. Türkiye'de problem çözme ile ilgili soruların diğer iki ülkeye göre daha yoğun olmasına rağmen, kitaplardaki soru sayısının daha az (ABD 259, Singapur 246, Türkiye 144) olduğu saptanmıştır. ABD'yi temsil eden kitapta 1967, Singapur'u temsil eden kitapta 2043, Türkiye'yi temsil eden kitapta ise 834 pür matematik durumlarını içeren soru olduğu gözlemlenmiştir. Türk öğrencilerin öğrenme olanaklarını arttırmak için kitaptaki soru sayısının artırılması, bu artış esnasında özellikle çok adımlı problemlere ve pür matematik durumu içeren sorulara önem verilmesi tavsiye edilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare the questions related to the mathematics topics that are covered in Turkey?s 8th grade mathematics curriculum, with those in the U.S. and Singapore mathematics textbooks/workbooks. This comparison was done utilizing Li?s problem categorization and used document analysis.The data were coded according to Li?s (2000) dimensions of problem requirements 90%, 96%, 85% of the questions in the U.S., Singapore and Turkey?s textbooks and workbooks, respectively, consist of questions requiring multi-step solutions. When the abstractness of the questions were compared, it was found that 72% of the questions in the U.S., 76% of those in Singapore, and 61% of those in Turkey involve pure mathematics. When the questions in the U.S. textbooks were classified according to their performance requirements, it was observed that 9% of the questions required conceptual understanding, 81% emphasized the implementation of the given method (or algorithm), 9% involved problem solving, and 1% called for special requirements. When the questions in the Singapore textbooks were similarly categorized the percentages were found to be 7% needing conceptual understanding, 83% asking for the implementation of the method (algorithm), 9% requiring problem solving, and 1% needing special requirements. Of the questions in Turkey, 21% required conceptual understanding, 67% utilized the implementation of the method, 11% involved problem solving, and 1% had specific requirements. Though, Turkish textbooks/workbooks have a higher percentage of questions related to problem solving, the number of questions in these books are nearly half (U.S. 259, Singapore 246, Turkey 144) of the other two countries. When the level of abstraction required in each country is compared, Singapore takes the lead with 2043 pure mathematics questions, followed by the U.S., with 1967 questions, and Turkey, with 834 questions. In order to increase students? learning opportunity in Turkey, it is recommended that in the future, Turkish textbook/workbook has more questions and an increase in the number of questions requiring multi-step solutions, and those with pure mathematical content should be sought.