Türkiye'nin TIMSS geometri öğrenme alanındaki başarısızlık nedenlerinin karşılaştırmalı program analizleri ve uzman görüşleri ile belirlenmesi
Determination of the reasons of Turkey's failure in TIMSS geometry domain with comparative curriculum analysis and opinions of the specialists
- Tez No: 396154
 - Danışmanlar: PROF. DR. FATMA BIKMAZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: TIMSS 2011, Geometri öğrenme alanı, Türkiye'de Geometri öğretimi, Singapur ve Güney Kore, TIMSS 2011, Geomety content domain, Geometry teaching in Turkey, Singapore and South Korea
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Eğitimde Program Geliştirme Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin TIMSS 2011 Geometrik Şekiller ve Ölçüler ile Geometri öğrenme alanlarındaki başarısızlığının altında yatan nedenlerin öğretim programlarına dayalı olarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Türkiye'nin matematik öğretim programında yer alan Geometri öğrenme alanı, TIMSS'te başarılı olan Singapur ve Güney Kore'nin programlarındaki Geometri öğrenme alanları ile karşılaştırılmış; TIMSS 2011'de bu öğrenme alanlarında test edilen kazanımlar belirlenerek, bu kazanımların matematik öğretim programlarında ve öğretmen kılavuz kitaplarında nasıl ele alındığı incelenmiştir. Ayrıca sınıf ve matematik öğretmenleri ile matematik eğitimi uzmanlarının, 1–8. sınıf düzeylerindeki geometri öğretiminde yaşanan sorunlara ilişkin görüşleri ve çözüm önerilerini belirlemek üzere görüşmeler yapılmıştır. Betimsel tarama niteliğindeki bu çalışmada TIMSS 2011'e, öğretim programlarına ve öğretmen kılavuz kitaplarına ilişkin dokümanlar incelenerek toplanan veriler kontrol listesi ve karşılaştırma tabloları aracılığıyla düzenlenmiş; görüşme formlarındaki maddeler doğrultusunda öğretmen ve uzmanların görüşleri belirlenmiştir.Elde edilen nitel verilerin betimsel analizi sonucunda,Türkiye'nin matematik öğretim programında TIMSS 2011 4. sınıf düzeyindeki kazanımları kapsama açısından bazı eksikleri olduğu; 8. sınıf kazanımlarını kapsama açısından ise yeterli olduğu ve bu açıdan Singapur ve Güney Kore programlarına göre daha kapsamlı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca Singapur ve Güney Kore'nin programlarında geometri konularının birbiriyle ilişkili olacak şekilde belirli alt öğrenme alanlarında yer aldığı; bir sınıf düzeyinde ele alınan konu sayısının az, kapsamlarının geniş olduğu tespit edilmiştir. Türkiye'de uygulanan programda ise geometri öğretiminde birbiriyle ilişkili konuları birlikte ele alma açısından eksikler olduğu, geometri için önemli kavramların öğretiminin kavramsal düzeyde kaldığı, geometrideki soyut kavramlara ilişkin verilen bazı örneklerde yanlış somutlaştırmalar yapıldığı, matematikte geometriye ayrılan sürenin yetersiz olduğu, geometri konularının farklı sınıf düzeylerine gereğinden fazla bölünerek dağıtıldığı, TIMSS'te öğrencilerin zorlandığı uygulama ve akıl yürütme düzeyindeki sorulara benzer değerlendirme yöntemlerine programlarda ve öğretmen kılavuz kitaplarında yer verilmediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the reasons of Turkey's failure in TIMSS 2011 Geometric Shapes and Measures and Geometry domains with regard to the curricula. In this respect, Geometry domain in Mathematics curriculum applied in Turkey was compared with the Geometry domains of the curricula of Singapore and South Korea, which have significant successes in TIMSS. Moreover, by determining the goals tested in these content domains in TIMSS 2011, it was examined how these goals were handled in Mathematics curricula and teachers' guidebooks. On the other hand, to be able to classify the opinions of the educators in terms of the problems in mathematics teaching process and their recommendations, interviews were held with primary school teachers, Mathematics teachers and Mathematics education specialists for Geometry Domains of 1 – 8 grades' levels. As a type of descriptive survey model, in this study data were collected through Control Lists, Comparison Tables and Interview Forms. As a result of this study; on the one hand; deficiencies in the 4th grade Mathematics curricula of Turkey in terms of containing the goals of TIMSS 2011; on the other hand, capable to contain the goals of 8th grade Turkey's mathematics curricula was concluded to be more comprehensive than the ones in Singapore and South Korea. Furthermore, it has been determined that sub domains are relevant with each other in the geometry subjects, the number of subjects covered in each grade is less, and subject scopes are wider in the curricula of Singapore and South Korea. As for curricula applied in turkey, it is found that relevant geometry subjects are not contextualized sufficiently, basic concepts of geometry are taught conceptually, some examples of abstract concepts in geometry are misconcretized, less hours are spared to geometry in mathematic courses, unnecessary division in the organization of geometry subjects in different class levels destroy the integrity, the evaluation methods that are similar to the questions which students have difficulty on applying and reasoning levels in TIMSS are not included in either curricula or teachers' guidebooks.