Ziya Gökalp'ın şiirlerinin değerler eğitimi açısından incelenmesi
The analysis of the poems by Ziya Gökalp in the aspect of values education
  1. Tez No: 311834
  2. Yazar: ESRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLAL KIRIMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Değer Eğitimi, Ziya GÖKALP, Şiir, Value, Value Education, Ziya GÖKALP, Poem
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Ziya GÖKALP'ın Şiirlerinin Değerler Eğitimi Açısından İncelenmesiDeğer eğitimi, son yıllarda giderek önem kazanmaya başlamıştır. Önce ailede sonra okulda verilen değer eğitimi; değerlerin benimsenmesi, yaşama biçimi haline getirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması bakımından önemlidir. Çocuğa, yaşadığı dünyada geçerli olan evrensel değerleri ve mensubu olduğu milletin kültürel değerleri benimsetilmelidir. Bu bağlamda Türkçe dersi, değer aktarımında önemli bir göreve sahiptir. İçerdiği edebi türler itibarıyla zengin olan Türkçe dersi, geçmişten günümüze kadar ulaşmış metinler aracılığıyla hem millî manevi hem de evrensel değerler hakkında bilgi edinmemizi sağlar.Bu çalışmada, hem dünya edebiyatında hem de Türk fikir ve edebiyat alanında önemli bir yere sahip olan Ziya Gökalp'ın şiirleri ele alınmıştır. Ziya Gökalp'ın sosyolojiden edebiyata, tarihten siyasete kadar birçok alanda eserleri vardır. Eserlerinde düşüncelerine yer veren Gökalp'ın şiirleri değer eğitimi açısından incelenmiştir.Araştırmada, içinde Ziya Gökalp'ın şiirlerinin bulunduğu, Fevziye Abdullah Tansel'in `Ziya Gökalp Külliyatı- 1, Şiirler ve Halk Masalları' adlı eseri incelemeye alınmıştır. İnceleme, 103 şiir üzerinden yapılmıştır.Araştırma, betimsel bir çalışmadır. Şiirler daha önceden belirlenen değerlere göre incelenip, bu değerlere göre yorumlanacağı için betimsel çalışma yapılmıştır. Veri toplama tekniği olarak da, doküman inceleme tekniği kullanılmıştır. Araştırılması hedeflenen, olgu veya olgularla ilgili yazılı materyallerin analizini içerdiği için bu teknikten faydalanılmıştır. Şiirler, değerlere göre incelenip yorumlandıktan sonra değer dağılımları tablolar halinde gösterilmiştir.Sonuç olarak; Ziya Gökalp'ın şiirlerinde `vatan sevgisi, millet sevgisi, dini değerler, Türk büyüklerine saygı, kahramanlık ve şehitlik' değerlerine daha çok yer verildiği görülmüştür. İnceleme sonunda Ziya Gökalp'ın şiirlerinde değer eğitimine önem verdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The Analysis of the Poems by Ziya GÖKALP İn The Aspect Of Values EducationValue education has been started to gain importance gradually in last years. Primarily at home then at school, value education is important for espousing the values, making them a life style and transfer them to posterity. The universal values which are valid on child?s environment and the cultural values should be espoused to the child. In this context Turkish lesson has an important role in value transfering. The turkish lesson which is very rich thanks to the literary variety it contains, provides us to get information about both national moral and universal values.At this study, Ziya GÖKALP?s poems that have a great place both in world literature and turkish conception and literature, are argued. Ziya GÖKALP has lots of works from sociology to literature and from history to politics. Gökalp?s poems in which he puts his own ideas are analysed in terms of value education.At the research, the work that includes Ziya GÖKALP?s poems `Ziya GÖKALP CODE-1, POEMS AND FOLK TALES? by Fevziye Abdullah TANSEL has been taken into analysis. The analysis has been made from 103 works.The research is a descriptional study. Because the poems are going to be analysed and interpreted according to the values that are set beforehand, descriptional study has been held. As a data collecting technigue, document analysis technigue has been used. The reason why this technigue has been used is that because it has the analysis of written materials about the fact or facts that are planned to be researched. After the poems have been analysed and interpreted according to the values, the values distribution has been showed as tables.As a result, in Ziya GÖKALP?s poems it has been seen that he especially touches `love of country and nation, moral values, respect to Turkish ancestors, heroism and martyrdom?. At the end of this research, it can be said that he mentions about value education on his poems.