Gemi sökümü problemlerinin mukavemet açısından sonlu elemanlar metodu ile analizi
A FEM analysis on strength problems of ship dismantling
  1. Tez No: 312230
  2. Yazar: DOĞUHAN HAZAR CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DURSUN ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gemi sökümü, sonlu elemanlar, mukavemet, boyuna mukavemet, Shipdismantling, finite element, strength, longitudinalstrength
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Gemi sökümü, ömrünü tamamlamış ve hurdaya çıkma noktasına gelmiş gemilerin, tersanelerde parçalanması işlemidir. Gemi söküm aşamaları için Türkiye'de ve dünyada özel bir işlem ve hesap uygulanmamaktadır, fakat gemi sökümcüler deneyimleri sayesinde geminin ne zaman çekilip, neresinden kesileceğine karar vermektedir. Kesim esnasında gemi üzerinde meydana gelebilecek tehlikeli gerilmeler önceden tayin edilmezse gemi aniden kırılabilir, çalışanlar zarar görebilir ve istenmeyen atıklar denize ulaşıp deniz kirliliğine yol açabilir.Bu tezde iki tip gemi için (262 m. 59630 DWTkonteyner gemisi ve 226.55 m. 7400 DWT yolcu gemisi) kesim aşamaları ve hesapları, GL lisanslı Hecsalv ve Poseidon programları kullanılarak sunulacaktır. Bu çerçevede, gemilerin kademe kademe yükleme durum hesapları yapılacak, herhangi bir tehlikeli durum (geminin kırılması) olup olmadığı gözlemlenecektir. Böylece, Türkiye'de uygulanan karaya oturtma metodunda mukavemet problemleri değişik hesaplar yapılarak birçok yönden incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Ship breaking or ship dismantling is a type of ship disposal involving the breaking up of ships for scrap recycling in ship breaking yards. There is no special procedure or calculation for ship breaking in the world, but ship breakers decide cutting operations based on their experiences. Dangerous stresses on the ship that may occur during cutting operations cannot be anticipated, this situation may cause to be broken ship, damaged, unwanted environmental pollution of sea and danger for workers.In this thesis, cutting conditions and calculations are made for two types of vessels (a containership, 262 m. in lengthwith 59630 DWT and a passengership, 226.55 m. in lengthwith 7400 DWT) by using the GL licensed programs which are Hecsalv and Poseidon. In this context, calculations are made step by step and dangerous stress concentrations that lead the ships face (ship breaking) are observed. Thus, the landing method which is implemented in Turkey, is examined with many ways by executing different problems in various approaches.