1980-2000 yılları arasında Türk romanında postmodern yansımalar
Postmodern reflections in Turkish novel between the years of 1980-2000
- Tez No: 312333
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET EMRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modernizm, Postmodernizm, Roman, Modern Roman, Postmodern Roman, Modernism, Postmodernism, Novel, Modern Novel, Postmodern Novel
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 344
Özet
Nasıl ki klasik ve modern dönemde şartlar kendi edebî mahsullerini meydana getirmişse, iletişim çağında postmodernizm de dünyayı algılayışı ve anlamlandırılışı doğrultusunda kendi metinlerini ortaya çıkarmıştır.Postmodernizmle beraber, modern metinler ölçü alındığında, romanın doğasında birçok değişiklik meydana gelir. Postmodernizm roman türünün temelini oluşturan olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekân, bakış açısı, dil kurgusu ve tematik kurgu gibi unsurları değişikliğe uğratmakla kalmaz, ona metinlerarasılık ve üstkurmaca gibi birtakım yeni teknikler de ekler. Bu haliyle romanın yüzyıllarca kabul gören ve kanıksanan yapısından farklı bir izlenim meydana geldiği görülür. Ortaya çıkan bu melez yapı ise romandan çok bir anlatıdır.Söz konusu durum, Türk romanı için de geçerlidir. Bilinen formundan uzaklaşan romanın türler arası bir konuma gelerek melez bir görünüm kazanması, onların anlatı olarak isimlendirilmesine neden olur. Bu hususlar, Türk edebiyatında 1980-2000 yılları arasındaki süreci kuşatan romanlar üzerinde etkili olur. Dolayısıyla Türk romanında 1980-2000 yılları arasında postmodernizmden ne ölçüde ve hangi yönlerden nasıl etkilendiğini gösteren metinlerin olduğu açıkça görülür. Gelinen noktada, ortaya çıkan durum, bir serbestîlik meydana getirmiştir ve bu paralelde çok farklı izlenimler bırakan deneysel metinler üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
How conditions in classical and modernism periods created it's literary products, postmodernism brought out it's own texts in the context of their world perception, in the age of communication.With postmodernism, when modern text are taken as a measure, many changings take place in the nature of novel.Postmodernism not anly changes the elevents like plot, charecters, time, space, perspective, language and themetic fiction which formstere basic of novel type, but also adds it some new techniques like metafiction and intertextuality. It is seen that with this novel type, a different impression has occured apart from. A's accepted structure this half-breed structure is a narration more than a novel.This present situation is valid for Turkish novel also. The novel's which goes for of it's known structure, coming to an intertypes location and getting crossbred appearence causes them to take the name of narration. Those matters are effective an novels which surraund the process between the years of 1980-2000 in Turkish literature. Consequently, A's abviously seen that there are text which show how and in whish aspects it'is being influenced from postmodernism in Turkish novel. In this point, the everging situation brought into existence of freedom and parellel to this experimental text are being produced which give up many different impressions.