Perakendecilik kesiminde ticarî plânlama Kuşadası uygulaması
Commercial planning in the retail trade sector application of Kuşadası
- Tez No: 312375
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ECE AKSU ARMAĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Perakendecilik, Perakende plânlama, Ticarî Plân, Ticarî Alan Seçimi, Yer seçimi, Anket, Görüşme, Retail trade, Retail planning, Commercial Plan, Trading Area Analysis, Place Selection, Survey, Interview
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Perakendecilik sektörü sürekli olarak gelişen ve değişen bir yapıya sahiptir. Bu değişim ekonomik, sosyal, kültürel ve coğrafi yapıyı etkilemekte aynı zamanda tüm bunlardan etkilenmektedir. Perakendecilikteki gelişimin olumsuz etkilerini azaltmak ve sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesini sağlamak amacıyla ticarî plânlar hazırlanmaktadır.Perakendecilik kesiminde ticari plânlar, her ülkenin/bölgenin ihtiyaçları ve gelecek hedefleri doğrultusunda ortaya çıkmaktadır. Ülke bazında ticarî plânlar hükümetler tarafından hazırlanırken, bölge veya şehir bazında başta belediyeler olmak üzere yerel yönetimler, üniversiteler ve meslek/sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanmaktadır.Ticarî plânlar; plânın kapsadığı yıllara, plânlama yapılacak yerin özelliklerine göre farklılıklar göstermektedir. Ticarî plânların ortak noktası ise perakende ortamını; tüketici, perakendeci ve kentsel mekânlar açısından daha iyi bir konuma taşıma amacı gütmesidir.Çalışmanın ana sorunu, Kuşadası merkezde perakende ticaretin mevcut durumundan hareketle, tüketiciler için alışveriş ortamının kalitesini, yerel perakendeciler için rekabet edebilirliklerini arttırıcı düzenlemeleri içeren bir ticarî plân ile ticarî ortamın yeniden düzenlenmesinin gerekliliğidir.Bu çalışmada, 106 tüketiciye ve 100 yerel perakendeci üzerine yapılan araştırmayı kapsamaktadır. Çalışma ile Kuşadası merkezinde mevcut perakende ortamından hareketle, tüketiciler açısından alışveriş ortamına etki eden unsurların, alışveriş ortamının kalite algılanmalarının, perakendeciler açısından bulundukları yerden memnuniyet düzeylerinin ve gelecek beklentilerinin tespiti amaçlanmaktadır.Anketlerin yanı sıra Kuşadası'nın ticareti konusunda fikir sahibi olan 6 kişi ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Kuşadası'nın perakende ticaretinin mevcut durumunun tespitinde ikincil veriler derlenerek tablo haline dönüştürülmüş ve gözlem sonuçları da çalışmaya eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The retail trade sector involves a structure continuously developing and changing. This change is affecting the economical, social, cultural and geographical structure and also is also effected by all these conditions. Thus commercial plans are prepared in order to reduce the negative effect of the changes in the retail trade sector and to ensure a healthy sustainability.commercial plans in the retail sector are created in accordance with the needs and future targets of each country/region. Commercial plans on country basis are created by the governments, region and city based plans are particularly created by the municipalities and by the local administrations, universities and profession/non-governmental organizations.Commercial plans differ from each other in respect of years covered by the plan, features of the place to be planned for. Common points of commercial plans are the fact that they pursue the goal to bring the retail environment to a better position in respect of the consumer, retailer and urban places.Starting from the current condition of the retail trade in Kusadasi center, the main issue of the study is the necessity to reorganize the trade environment by means of a commercial plan covering arrangements both increasing the quality of the shopping environment for the consumers and the competiveness of local retailers.In this study covers a research performed on 106 consumers and 100 local retailers. This study aims, starting from the current retail environment in Kusadasi center, to determine elements effecting the shopping environment in respect of the consumers, quality perceptions of the shopping environment, level of satisfaction of the retailers from point of view of their current positions and their future expectations.Besides surveys, 6 persons, who have opinions about the trade in Kusadasi, were interviewed. When determining the current situation of the retail trade in Kusadasi, secondary data have been edited and tabulated, and observation results have been added.