Önleyici savaşın Uluslararası Hukukta yeri
The preventive war in the International law
- Tez No: 312530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Önleyici savaş, uluslararası terörizm, uluslararası hukuk, meşru müdafaa, silahlı saldırı, terörizmle mücadele, Preventive War, international terrorism, international law, legitimate right of self defence, armed attack, the fight against terrorism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
21. yüzyılın ilk yılında ABD'ye karşı gerçekleştirilen 11 Eylül terörist saldırıları, hem uluslararası terörizme hem de uluslararası terörizmle mücadeleye yeni boyutlar kazandırmıştır.Dönemin ABD Başkanı George W. Bush vasıtasıyla uluslararası topluma sunulan Önleyici Savaş Doktrini, uluslararası terörizme karşı yeni yöntemler ve yeni bir milli güvenlik anlayışını gündeme getirmiştir.Söz konusu doktrin, devletlerin uluslararası terörizme karşı meşru müdafaa haklarını savunarak, kendi topraklarında herhangi bir eylem gerçekleşmemiş olsa da diğer devletlerin topraklarına müdahale edebileceklerini öne sürmektedir. Bush Doktrini olarak da bilinen bu strateji, uluslararası hukukta ciddi tartışmalara yol açmıştır.Bunlardan en önemlisi, söz konusu doktrinin, uluslararası hukukun temel ilkeleri ve özellikle meşru müdafaa hakkına uygun olup olmadığı tartışmasıdır. Çalışmanın amacı bu tartışmaları, uluslararası hukuk açısından değerlendirmektir.Üç bölümden oluşan çalışma, ilk bölümde Önleyici Savaş Doktrini'ni, ikinci bölümde 11 Eylül Sonrası Önleyici Savaş Doktrini'nin uygulanmasını ele almış, üçüncü bölümde ise Terörizmle Mücadelede Uluslararası Kurumların durumlarını ve potansiyellerini değerlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
The September 11 terrorist attacks, which was made against the USA in the first year of the 21. Century, has contributed new dimensions both to international terrorism and to the fight against international terrorism.The Preventive War Doctrine, which was presented to the international community by the US President George W. Bush, has brought new methods and new national security concept against the international terrorism.The doctrine enounces that even though there has been no attack to their land, in order the states to defend their self-defense rights, they may interfere to other states. The strategy that is also known as the Bush Doctrine, gave rise to important discussion in the international law. The most important discussion is whether the doctrine is legal or not.The aim of this work is to evaluate these discussions in terms of international law.This study is composed of three chapters. The first chapter discusses the Preventive War Doctrine; the second chapter analyses the implementation of the Preemptive War Doctrine and the last chapter argues out the conditions and the potentials of the international institutions in combating terrorism.