Konaklama işletmelerinde muhasebe bilgi sistemleri kullanımının mali tablolara yansıması: Çanakkale ilinde bir uygulama
Use of accounting information systems in accommodation businesses and their implications on the financial sheets: An application in the province of Çanakkale
  1. Tez No: 312632
  2. Yazar: ASLI GEZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ELAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Bilgi Sistemleri, Konaklama İşletmeleri, Mali Tablolar, Otomasyon Sistemi, Entegrasyon Sistemi, Accounting Information Systems, Accommodation Businesses, Financial Sheets, Automation Systems, Integration System
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
21. yüzyılda hızlı teknolojik gelişmeler devrim niteliğinde bir dönüşüm yaratarak dünyada yeni bir dönem olan bilgi çağı dönemini başlatmış, bilgi hem ülkeler hem de işletmeler açısından en önemli faktörlerden biri haline gelmiştir. Gelişen satış ve üretim yöntemleri, artan rekabet ve azalan karlılık işletme yöneticilerini muhasebe verilerinden daha fazla faydalanmak zorunda bırakmıştır. Muhasebe verilerinin beklenilen nitelikte, doğru ve ayrıntılı olması gerekliliği muhasebe bilgi sistemi kullanımını kaçınılmaz hale getirmiştir.Bu çalışmada, muhasebe bilgi sistemine yeni geçen bir konaklama işletmesinin geçiş dönemindeki mali tabloları yıllar itibariyle incelenmiş ve işletme mali tablolarına muhasebe bilgi sisteminin katkısı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, muhasebe bilgi sisteminin sağladığı katkının geçiş sürecinde yaşanılan maddi ve sosyal sorunların çok üstünde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Technological improvements in the 21st century created a transition of continuation in the world and started the era of knowledge. Thus knowledge has become one of the most important factors both for the nations and the businesses. Improved methods of sales and production, increased competition and decreased profitability have led managers to get use of the accounting data more efficiently. Requirement for the correctness and extensiveness of the expected accounting data have led to the use of accounting information systems inevitably.This study aims to examine financial sheets of a newly adopted business into accounting information system annually during the transformation phase and the contribution of accounting information system to the business?s financial sheets. As a result, it has been concluded that the contribution of accounting information system is far greated than the financial and social problem soccured during the transition phase.