Heykelle şekillenen kamusal alan ve Kayseri örneği
Statue with in shape public space and example Kayseri
  1. Tez No: 312657
  2. Yazar: RECEP YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Heykel, Kamusal Alanda Heykel, Kayseri Atatürk Heykelleri, Erciyes Üniversitesindeki Heykeller, Sculpture, Sculpture in Public Space, Kayseri Atatürk Statues, Sculptures, Erciyes University
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kamusal alanların oluşturulmasında heykeller önemli odak noktaları olmuşlardır. Tarih boyunca bu odağın etrafında şekillenen yapı kompleksleri, şehir mobilyaları ve peyzaj donatıları yaşanılabilir kentsel kamusal alanları oluştururlar.Kamusal alan için üretilen heykeller toplumun her bir bireyi ile iletişim kurabilecek şekilde üretilmeleri ile benimsenebilen kamusal alanlar yaratmada etkin rol üstlenirler. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında cumhuriyet ideolojisi, heykel sanatı ile görsellik kazanır. Devlet, halka cumhuriyet ideolojisini ve milli beraberlik duygusunu yaşatmak için sanat eserleriyle kamusal alanlara yön vermiştir. Böylece kendisine kamusal içeriği dahil eden sanat, anlam boyutunu güçlendirirken, şehirlerde ki kentsel mekanlar da sanatın estetik düzeyi ile güçlü bir toplumsal imgeye kavuşmuşlar. Kamusal sanatın özgürce üretilmesi kentsel mekanlarda yalnızca estetik ve sosyolojik anlamları açısından yüksek seviyede etkisinin yanı sıra fiziksel etkisinin de yüksek olacağı açıktır.Heykelin mekana etkisi Cumhuriyet Dönemiyle şekillenmeye başlayan kamusal alanlarda Atatürk heykelleriyle vücut bulur. Tezin konusu itibarı ile örnek gösterilen Atatürk heykellerine ek olarak, Cumhuriyet Döneminden günümüze kadar Kayseri de aynı kamusal alan üzerine farklı zamanlarda yapılmış 4 adet Atatürk heykelinin analizi yapılarak görsel verilerle konu içerisinde sunulmuştur. Bunun yanı sıra bu çalışmayla kayseri şehrindeki diğer kamusal alan heykelleri ve özellikle Erciyes Üniversitesi yerleşkesinde yer alan heykeller üzerinden yapılan değerlendirmeler kamusal alan heykel ilişkisinin kurulması ve tanımlanmasında belge niteliğini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Sculptures have become important focal points for the creation of public spaces. Throughout history, the focus around the building formed complexes, street furniture and accessories peyjaz create livable urban public spaces.Produced sculptures for public space to communicate with any individual in the community to manufacture, take an active role in creating public spaces and can be considered. The ideology of the Republican organization in the Republic of Turkey, with the visual art of sculpture is the winner.State, the public ideology of the republic and the sense of national solidarity has given way to bring our artwork to public spaces. Thus, the size of its public content, including the strengthening of the meaning of art, the art in urban spaces that cities with a strong social image- acquired level of aesthetics. The production of public art in urban spaces freely only in terms of aesthetic and sociological meaning, as well as the effect of a high level of physical impact will clearly be high.The effect of place of the statue of Ataturk statues in public places, is embodied in the Republican era began to take shape. As shown in the example of the thesis in addition to the statues of Ataturk, the Republican Period to the present in Kayseri 4 units built at different times on the same public space, the statue of Ataturk in the subject by analyzing the visual data is presented. In addition, other public space in this study, Kayseri Erciyes University campus, located in the statues and sculptures, especially the evaluations made public through the establishment of the relationship between the sculpture and the definition is of the nature of the document.