Edirne ilindeki bazı yüzme havuzlarının iç ortam havası fungal florası ve havuz suyundaki toplam bakteri miktarının belirlenmesi
Determination of fungal flora and total amount of bacteria in pool water at indoor air of different swimming pools in Edirne city
  1. Tez No: 313002
  2. Yazar: BERŞAN ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ASAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Havayla taşınan mikrofunguslar, Sudaki toplam bakteri, İç ortam havası, Havuz suyu, suyun mikrobiyal analizi, Air transported microfungus, Total bacteria in water, Indoor air, Pool water, Microbial analysis of water
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, Edirne'de, seçilen 3 kapalı yüzme havuzunun bulunduğu iç ortam havasındaki mikrofungus florasını belirlemek; ayrıca havuz sularındaki, toplam bakteri sayısı ile koliform ve koliform olmayan Gram (-) bakterileri saptamak ve aynı zamanda bulunan sonuçları normal değerlerle kıyaslayarak insan sağlığını tehdit edecek bir durum olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır.Bu amaçla Edirne İlindeki farklı üç havuzdan Ekim 2010-Mart 2011 tarihlerini kapsayan 6 aylık süre boyunca haftada 1 kez (toplam 24), su (bakteriler için) ve hava örnekleri (mikrofunguslar için) alınmıştır. Hava örneğinin alınmasında Mikrobiyal Hava Örnekleme Cihazı (MILLIPORE © Microbial Air Sampler) kullanılmıştır. Bu metodda, içlerinde mikrofunguslar için Rose-Bengal Chloramphenicol Agar besiyerleri bulunan 90 mm'lik petri plakların cihaza yerleştirilmesi ile örnekleme işlemi yapılmıştır. Su örneklerinin alınmasında ise steril kapaklı erlen mayere 100 mL'lik su örneği alınmıştır.Mikrofungus izolasyonu için 72 petri plağı kullanılarak 7200 L hava aspire edilmiştir. Toplamda 770 CFU/m3 fungus kolonisi izole edilmiştir. Total bakteri miktarı 3 farklı besiyerinde değerlendirilmiş, mezofilik bakteri sayımı için kullanılan Plate Count Agar (PCA)'da 3 istasyon için ortalama değer 1209 CFU/mL'dir. En az değer 295 CFU/mL, en fazla değer ise 466 CFU/mL olarak tespit edilmiştir. Standart bakteri sayımında kullanılan Nutrient Agar'da 3 istasyon için ortalama değer 1577 CFU/mL'dir. En az değer 478 CFU/mL, en fazla değer 554 CFU/mL olarak bulunmuştur. Koliform bakteri sayımı için kullanılan Violet Red Bile Lactose Agar (VRBL)'da ise 3 istasyon için ortalama değer 145 CFU/mL'dir. En az değer 11 CFU/mL, en fazla değer ise 121 CFU/mL bakteri kolonisi izole edilmiştir.Çalışma sonucunda 4 cinse (Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Penicillium) ait 23 tür tespit edilmiştir.Penicillium, Cladosporium ve Aspergillus en sık izole edilen mikrofungus cinsleri iken, Penicillium 12 türle en fazla tür zenginliğine sahip mikrofungus cinsi olmuştur. Araştırma süresince her ay Penicillium ve Cladosporium cinlerine ait türler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the microfungal concentration in pool water at indoor air of chosen different indoor swimming pools in Edirne city. It is also aimed at determining of total bacteria number and coliform-noncoliform Gram (-) bacteria and whether there is a situation that threatens human healts by comparing results with the normal values.For this purpose, indoor air samples (for microfungus) and water samples (for bacteria) have been taken once a week for 6 months period between October 2009 and March 2010 from 3 different indoor swimming pools in Edirne city. While taking air samples (MILLIPORE © Microbial Air Sampler) equipment has been used. In this method, sampling process has been done by locating petri plates that has Rose-Bengal and Chloramphenicol Agar medium to the equipment for microfungi. The 100 mL water samples have been taken to the erlenmayer flask which has sterilizied cover.7200 L air have been aspired using 72 petri plates for microfungus isolation. Totally 770 CFU/ m3 of fungus colonies have been isolated. Total amount of bacteria have been determined in 3 different medium: The average value of Plate Count Agar (PCA) used for counting mesophilic bacteria, is 1209 CFU/mL for 3 stations. The minimum value is 295 CFU/mL and the maximum vaule is 466 CFU/mL. The avarage value of Nutrient Agar used for counting of standard bacteria, is 1577 CFU/mL for 3 stations. The minimum value is 478 CFU/mL and the maximum vaule is 554 CFU/mL. The avarage value of Violet Red Bile Lactose Agar (VRBL) used for counting coliform bacteria, is 145 CFU/mL for 3 stations. The minimum value is 11 CFU/mL and the maximum vaule is 121 CFU/mL.As a result, 23 species belonged to 4 genus have been identified (Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Penicillium).While Penicillium, Cladosporium and Aspergillus are most frequently isolated microfungus genus, Penicillium genus which has richest species together with 12 species. During the study, some species of Penicillium and Cladosporium have been found in every month.