Gala gölü ve çevresindeki mera ve ormanlık alanlarındaki braconidae faunasının tespiti ve habitat tercihlerinin belirlenmesi
Braconidae fauna of the lake and the surrounding areas of pasture and woodland Gala detection and identification of habitat preferences
  1. Tez No: 313003
  2. Yazar: CUMHUR ATAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÇETİN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Braconidae, parazitoid, fauna, Gala gölü, Braconidae, parasitoid, fauna, Gala Lake
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, Gala Gölü ve çevresindeki mera ve ormanlık alanlarındaki Braconidae faunasının tespiti ve habitat tercihlerinin belirlenmesi üzerine 2011 yılının Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim aylarında Gala gölü ve çevresindeki meralık alan, otsu bitkilerin bulunduğu alanda ve ormanlık alanda yürütülmüştür.Bu çalışmada, Gala Gölü ve çevresinde 28 lokalite üzerinde 5 alt familyaya ait 8 cins ve 34 tür saptanmıştır. Araştırma sırasında türlerden 4'ü (Eubazus (Brachistes) gigas,Triaspis thoracica, Pseudovipio deserti, Opius (Opius) trucantulus) Türkiye için; 4'ü (Bracon (Bracon) kozak, Pseudovipio inscriptor, Aleiodes (Neorhogas) ductor, Opius quasipulvis) Trakya Bölgesi için ilk kayıt niteliğindedir.Gala Gölü ve çevresinde en sık Bracon cinsine ait türler saptanmıştır. Toplanan örneklerin daha çok çayır, mera ve tarım alanlarında yoğunluk göstermesi, konakların dağılımına bağlıdır. Braconidlerin konukçuları ise genellikle Lepidopter, Diptera, Coleoptera ve Hymenoptera ordalarıdır böyle olmasının sebebi besin seçimiyle alakalıdır. Bu konakların tümü kanatlı olduklarından Gala gölü çevresi meralık alanda bir farklılık gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed in order to determine the Braconidae fauna of meadows and forest areas around Gala Lake. Samples were collected from June to October 2011 in the selected meadow habitats and in agricultural areas.A total of 34 species belonging to 8 genara within 5 subfamilies were identified from 28 different habitats. Among the species identified, four species [Eubazus (Brachistes) gigas,Triaspisthoracica, Pseudovipiodeserti, Opius(Opius) trucantulus] were recorded for the first time in Turkey and three species [Bracon (Bracon) kozak, Pseudovipioinscriptor, Aleiodes (Neorhogas) ductor] were recorded for the first time in Thrace region.Braconwas found to be the genus represented with the highest number of species. The distributions of most of the species mainly within the pasture, meadow and agricultural areas depend on the distributions of the host organisms which was thought to depend on the food preferences of hosts. Braconidae members distribute in relation with distributions of their lepidopteran, dipteran, coleopteran and hymenopteran hosts. Since all these hosts groups are winged forms, no difference was found in the meadow area around Gala Lake.