İlköğretim 6. sınıf matematik dersi cebir konusunun aktif öğrenme yöntemi ile öğretiminin öğrencilerin akademik başarılarına ve kalıcılık düzeylerine etkisi
The effect of teaching the algebra subject of the6th grades' mathematics lesson according the active learning approach on the students' academic achievement and the degree of permanence
- Tez No: 313058
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. F. BERNA BENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik, Matematik Öğretimi, Aktif Öğrenme Yaklaşımı, Geleneksel Öğretim Yöntemi, Akademik Başarı, Bilginin Kalıcılığı, Denklem ve Eşitlikler, Mathematics, Mathematic Education, Active Learning, Traditional Teaching Method, Academic Achievement, Maturation of Knowledge, Equations
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırma; ilköğretim 6. sınıf matematik dersi Cebir konusunda aktif öğrenme yaklaşımı ile öğretiminin öğrenci başarılarına ve kalıcılığına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, 2010?2011 eğitim-öğretim yılında, Kayseri ilinde bulunan bir ilköğretim okulunda öğrenim gören toplam 70 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, ön test ? son test kontrol gruplu deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. İlköğretim okullarındaki 6. sınıflardan biri deney grubu, diğeri ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubunda 34, kontrol grubunda 36 öğrenci bulunmaktadır. Deney grubunda dersler aktif öğrenme yaklaşımı ile kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemi ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Matematik Başarı Testi ve kalıcılık testi kullanılmıştır. Başarı testi araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Kalıcılık testi olarak matematik başarı testi kullanılmıştır. Başarı testi deney öncesinde ve sonrasında olmak üzere iki kez uygulanmıştır. Uygulamadan 1 ay sonra da kalıcılık testi uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 16.00 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; aktif öğrenme yaklaşımının öğrencilerin matematik başarısını artırmada geleneksel öğretim yöntemine göre daha etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca aktif öğrenme yaklaşımının, öğrencilerin matematik dersinde geleneksel yönteme göre kalıcılık düzeyine etkisinin daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of teaching 6th grade primary school mathematics subject algebra by the active learning approach on pupils` achievement and permanence. The present study was carried out with 70 students of a primary school in Kayseri in 2010-2011 academic year. Pre-test/ post-test control group experimental research design was used in this study. One of 6th grade classes in the primary school was assigned as the experimental group with 34 students and the other one as the control group with 36 students. The classes were carried out by practicing the active learning approach in the experimental group; for the classes in the control group traditional teaching method was adopted. Mathematics Achievement Test and Permanence Test were used as a data collection tool. The Achievement Test was developed by the researcher. Achievement test was applied before and after the experiment. Mathematics Achievement Test was designed as maturation test. One month after the experiment, permanence test was carried out. Data were analyzed with SPSS 16.00. The results of the study show that the active learning approach is more effective in comparison to traditional teaching method in increasing students` achievement in mathematics. Additionally, it was observed that the active learning approach has more effect on students` degree of permanence in mathematics in contrast with the traditional method.