Türk romanında aile (2000-2016)
Family in Turkish novel (2000-2016)
  1. Tez No: 618094
  2. Yazar: GÜLŞAH KUNDAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FETİH YANARDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Türk Romanı, Toplum, Türk Ailesinin Tarihçesi, Family, Turkish Novel, Society, Turkish Family History
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Aile, sosyo-kültürel bir kurumdur. Yetiştirdiği bireylerin geleceği için hem beslenme, barınma gibi fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamakta hem de maneviyatını ve eğitimini vermektedir. Ailede, çocuğa ilk görev ve sorumluluklar verilir. Aynı şekilde karı ve kocalar, anne ve baba olmayı, aile içinde aldıkları sorumluluklarla üstlenirler. Aile, toplumun küçük bir modelidir. Dolayısıyla toplumla bağdaşmayan gelenekleri, sosyal ilişki ve davranışları aile kurumunda görmemekteyiz. İslamiyet öncesi Türk toplumlarında kadın, Kurultay'a katılır. Hakanın olmadığı zamanlarda Kurultay'a başkanlık eder. Alınan kararlarda, hatunun mührünün mutlaka bulunması gerektiği bilinmektedir. Eski Türklerde, yaşadıkları çağda, kadına en çok değer veren toplum Türklerdir, çok saygın bir yer edinen kadın, yaşamın her kademesinde söz hakkına sahiptir. Hakan, elçileri hatunu ile birlikte kabul etmiştir. Eski Türklerde aile demek, birbirine sevgi ve saygı bağı ile bağlı olmak ve bir arada olmak demektir. Dolayısıyla karı-koca, baba-çocuk, anne-çocuk bağının sevgi bağıyla birbirlerine bağlı olduklarını söyleyebiliriz. Tek eşlilik vardır. Kardeşler ömür boyunca birbirlerini korurlar. Birbirlerine kötülük yapmak demek, aile birliğinin ve bütünlüğünün bozulması anlamına gelmektedir. Aile terbiyesini buna göre alırlar. Kardeş dayanışması sözlü Türk kültürüne de yansımıştır. İslamiyet sonrası Türk ailesine bakıldığında, ailenin geleneksel yapısının devam ettiğini söylemek mümkündür. Dede Korkut Hikâyeleri'nde, Türk aile yapısı hakkında bilgi veren pek çok bölüm mevcuttur. Toplumsal koşullar, yaşanılan zamana göre hızla değiştikçe aile kurumu da değişime uğramaktadır. Aile kurumu, değişen zamana uyum sağlamaya çalıştıkça yapısı bozulmaya başlamıştır. Tez çalışmasında, aile konulu Türk romanları arasından, belirttiğimiz yıllar içinde yayımlanmış olanlar tarama yapılarak seçilmiş ve bir örneklem oluşturulmuştur. İncelediğimiz eserlerin, 2000'li yıllarda yayımlanmış eserler olmasına özellikle dikkat edilmiştir. Bunun yanında yaşadığımız dönemin etkileri nedeniyle popüler kültürün eserleri olmaları değil, edebiyat dünyasında yer alabilecek hem konu hem de dil ve üslup açısından birbirini tamamlayabilecek nitelikli eserler olması tercih edilmiştir. On dokuz ayrı yazardan, on dokuz roman incelenerek özellikle“aile”konusunun işlenmiş olması tercih edilmiştir. Belirlenen eserlerin okunması, dönemin genel zihniyeti hakkında bilgi vererek konunun açıklanması, eserle yazarın hayatı arasında bir bağlantı var ise tespit edilmesi, yazarın aile kurumuna bakış açısının tespiti ve nasıl ele aldığı şeklinde analiz edilerek hazırlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Family is a socio-cultural institution. It meets both physiological needs such as nutrition and shelter for the future of the individuals raised and gives spirituality and education. First duties and responsibilities are given to the child in the family. In the same way, wives and husbands undertake to be parents with the responsibilities they take in the family. Family is a small model of society. Therefore, we do not see traditions, social relations and behaviors that are incompatible with society in the family institution. In pre-Islamic Turkish societies, women participate in the Congress. In the absence of Khan, he presides the General Assembly. It is known that the seal of the chick must be included in the decisions taken. In the old Turks, family means to be connected with love and respect and to be together. Old Turks have monogamy. Brothers protect each other for life. Doing evil to each other means disruption of family unity and integrity. They take family upbringing accordingly. Brother solidarity is reflected in Turkish culture. When we look at the Turkish family after Islam, it is possible to say that the traditional structure of the family continues. There are many chapters in the Dede Korkut Hikâyeleri, that provide information about the Turkish family structure. As the social conditions change rapidly according to the time experienced, the family institution changes as well. As the family institution tried to adapt to the changing time, its structure began to deteriorate. In our study, among the Turkishnovels on the subject of family, the ones published in the mentioned years were selected by scanning and a sample was formed. Particular attention was paid to the fact that the works we examined were published in the 2000s. In addition, due to the effects of the period we live in, it is preferred that they are not works of popular culture, but are qualified works that can complement each other in terms of both subject and language and style. Nineteen novels from nineteen different authors were examined and it was preferred that the subject of“family”be studied. Reading the selected works, explaining the subject by giving information about the general mentality of the period, determining if there is a connection between the work and the author's life, determining the perspective of the author to the family institution and analyzing how it is prepared.