Modern resim sanatında çıplaklık ve erotizm olgusu
Nudity and eroticism in modern painting art case
- Tez No: 313155
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NESLİHAN ÖZGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İnsan bedeni, Çıplaklık, Cinsellik, Erotizm, Pornografi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma; resim sanatının çıplaklık ve erotizmle ilişkisinin göstergelerini araştırmakla beraber, Modern Batı Resim Sanatının şekillenişinin toplumsal gelişmelerle ve sanat tarihinin önemli eserleri üzerinden görsel ve yazılı kaynaklar incelenerek oluşturulmuştur.Doğada gözlenen her şey sanatçıya konu ve ilham kaynağı olabildiğine göre, insanın çıplaklık üzerinden varoluşunu sorgulaması, cinsellik güdüsünü sanata yönlendirerek konu haline getirmesi sanat tarihinin her döneminde kendini göstermektedir. Uygarlık tarihine baktığımızda, en eski çağlardan beri tanrıça heykelleri, mitolojik kahramanlar, dinsel kişilikler, prensesler ya da fahişeler çıplak olarak resmedilmiş ve evrensel kültürün bir parçası olmuştur. Zamanla çıplaklık cinsel mahremiyet ifadesine dönüştüğü için, kişisel olmaktan çıkıp da yaygınlaştığı alanların çok sınırlı olduğu görülmektedir. Ama modern resimdeki çıplak, gündelik hayatın içinden gelmektedir ve 20. yüzyılda çıplaklık imgesi belli bir konunun aktarımı olmaktan çıkıp, kendi başına bir tarz olmaya başlamıştır. Bu dönemde bireyin dolayısıyla sanatçının özgürleşmesi ve buna bağlı olarak özgünleşmesi söz konusudur ve sanatta çıplaklık toplumun değer yargılarına karşı çıkış alanı olmuştur. Beden, birbirinden farklı disiplinlerin araştırma alanı olmuş ve sonuçlar sanat alanında çıplak bedene yaklaşımları etkilemiştir. Beden, 20. yüzyılın görselliğine odaklanmış insanının neredeyse en önemli tüketim malzemesi olan cinsellik adına kurgulanabilir bir alana dönüşmüş, bedenin özgürleşmesi ya da kısıtlanması sürekli olarak cinsellik üzerinden yapılmış ve cinselliğin temsilini ise çıplaklık imgesi üstlenmiştir. Çıplaklığın birçok sanat dalında erotik bir imaj olmasının nedeni, çıplak insan vücudunun göze hoş gelen bir nesne olmasından öte, yaptığı çağrışımlar açısından son derece zengin olmasında yatmaktadır.Çıplaklık, doğal olan çıplak beden ile değil, erotizmi ortaya çıkaracak şekilde çıplaklıkla giyiniklik arasında bir yerde oluşuyla erotik bir algılamaya neden olmakta, pornografide ise, çıplaklığı ve cinselliği en kaba haliyle görüntülemesi ya da çağrışımını yapması nedeniyle çıplaklığın ve estetik kaygıların güdülmesinin gerekmediği söylenebilir. Her şeye rağmen bu tanımlamaların sınırlarını çizmek yine de kolay değildir. Tanımlamalar bakış açılarına göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This work searches for the art of pictures relationship between erotism and nudity. Forming the shape of Modern Western Art is composed by analyzing social developments and history of art through searching for written resources.Now that the things which are observed in the nature can be a source of inspiration, humans questioning the existance through nudity, directing sexual impulses art and thus making it a topic has always seen in the history of art. Having taken a look at the history of civilization, statues of the Goddesses, mythological heroes, religious figures, princesses, or whores have always been depicted as naked and been a part of the universal culture. Since nudity turned out to be sexual confidentiality, it has taken a non-subjective form rather than becoming wide spread. On the otherhand; the naked in the modern art comes from everyday life and in the 20th century theim age of nudity went out of transmitting a certain topic and started to createit?s own style. The freedom of individual, accordingly the freedom of artist was the issue at that time and nudity in art became the out flowgrond against the moral, of the communty. The body become the serching area for the different disciplines and the consequences effected the approaches to the naked body. The body, which the people focused on the visuality, became the most important consumption supplies could be a phantasy. Body?s becoming free orrestricting is always done under the name of sexuality and the base of sexuality undertaken by nudity. Why nudity is perceived as an image of erotism is that not only human body is a nice object but also the association it makes is very rich.Nudity doesn?t cause an erotic perception by the naked body, it creates this idea by being in somewhere between nudity and dressedup. Since pornography displays sexuality and nudity with their wilde ststate, we can say that it doesn?t concern about aesthetical point. İt is not easy to draw the limits of the sedefinitions though. The definitions vary according to the point of view.KeyWords: Human body, Nudity, Sexuality, Erotism, Pornography.