Türkiye ve Avrupa Birliğinde KOBİ'lerin finansal ve teknolojik politikalarının karşılaştırılması
The comparison of financial and technological policies in Turkey and the European Union SMEs
  1. Tez No: 313204
  2. Yazar: MEHMET FATİH ONUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, KOBİ, Finansal ve Teknoloji Politikaları, Parasal Birlik, Küçük İşletmeler, European Union, SMEs, Financial and Technology Policy, Monetary Union, Small Business
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Türkiye-AB/AT ilişkileri konusu, ülkemiz gündeminin ilk sıralarını işgal etmeye devam etmektedir. Avrupa Topluluğu'na Yunanistan'la birlikte ilk tam üyelik başvurusunu yapan ülke olan Türkiye, ne yazık ki hedefe henüz ulaşamamıştır. Kendisinden sonra harekete geçen çok sayıda ülke üye olmuş veya üyeliğini garanti altına almış olmasına rağmen, Türkiye-AB ilişkilerinin kaderi hala tartışılmaktadır. Bu tartışma B gündeminde de önemli bir yer tutmaktadır.AT'nin kuruluş gayelerinden en önemlisi ekonomik gücün artırılması düşüncesidir. Bir araya gelen Avrupa ülkeleri, korumacı politikaları, bir yana bırakıp, ticareti liberalleştirerek bu amaca ulaşabileceklerini düşünmüşlerdir. Diğer yandan, ABD ve Japonya'dan oluşan iki süper güce karşı durabilmek için de birleşmek, bütünleşmek gerekli idi. Ancak bu şekilde, bu ülkelere karşı rekabette kuvvetli hale gelinebilecekti.Avrupa Topluluğu ekonomik bütünleşmenin bugün geldiği noktaya, çeşitli aşamalardan geçilerek ulaşılmıştır. ?Gümrük Birliği?nden ?ortak Pazar?a geçilmiş, oradan da ?tek para?nın yürürlüğe sokulmasıyla ?parasal birlik? gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde AT: ekonomi, para, maliye politikalarının uyumlaştırılması yolunda önemli mesafeler kat etmiştir.Toplam beş bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde KOBİ ile ilgili açıklamalar yapılmış, ikinci bölümde Avrupa Birliğinde KOBİ'lere yönelik teknoloji politikalarına değinilmiş, üçüncü bölümde Avrupa Birliğinde küçük ve orta ölçekli işletmeler konusunda genel bilgilere yer verilmiş, dördüncü bölümde Türkiye'de küçük ve orta ölçekli işletmeler konusuna değinilmiş ve beşinci bölümde ise küçük işletmelerin sorunları ve çözüm önerileri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkey- AB/AT relations in our country?s agenda continues to occupy the first rows. The first application for full membership in the European Community countries together with Greece, Turkey, unfortunately, has yet to reach the goal. After him, acting became a member or member of a large number of countries have been under warranty, although the fate of Turkey-EU relations is discussed. B also has an important place on the agenda of this discussion.Increasing economic power, the idea that the most important aims of the EC institutions. A coming together of European countries, protectionist policies, leaving to one side, trading can achieve this goal considering globalism. On the other hand, consists of two super-power against the United States and Japan to hold the union, integration was necessary. Only in this way, these countries become stronger against to the competition.The advent of economic integration with the European Union today, was reached by passing several stages. ?Customs Union? from the ?common market? a passed, then a ?single currency? applying into force of the ?monetary union? took place. In this way, EC: economics, money, important steps towards the harmonization of fiscal policies has come.Total five-part description of this study were related to the first part of the SME, technology policies for SMEs in the European Union are addressed in the second part, third part, the European Union in the given general information about small and medium-sized businesses, the fourth section, small and medium-sized addressed the topic of small business enterprises and the fifth section focuses on problems and solutions.