Afiş tasarımında illüstrasyon ve fotoğraf kullanımının öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi
Assessing of illustration and photograph use according to pupil opinions in poster design
  1. Tez No: 313215
  2. Yazar: EMİNE ZEYNEP SÜLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Fotoğraf, Afiş Tasarımı, Grafik Tasarım, Illustration, Photograph, Poster Design, Graphical Design
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı, illüstrasyon ve fotoğrafın afiş tasarımlarında kullanımına yönelik öğrenci görüşlerini değerlendirmek ve elde edilen sonuçlara göre önerilerde bulunmaktır. Bu araştırmada, kaynak tarama modeli ile nicel yöntemlerden yararlanılmıştır. Araştırmanın veri toplama aracındaki görseller, araştırmacının kendisi tarafından oluşturulmuştur.Her gün sayısız iletisine maruz kalan hedef kitlenin, iletilen mesajını algılaması için iletişimde farklı yöntemlerin bilinçli ve doğru bir biçimde saptanması, mesajın etkili bir şekilde oluşturmasına bağlıdır.Bir iletişim aracı olarak afiş tasarımı günlük yaşamın içinde doğrudan yer almasıyla diğer iletişim araçlarından ayrılmaktadır. Aynı zamanda afiş tasarımı, tüm sanatsal kaygıların ötesinde bir iletişim aracı olma özelliğini yapısında taşıdığından, iletiyi en etkili şekilde izleyiciye ulaştırabilmektedir.Genel olarak illüstrasyon; kitaplardaki, yazılı metni açıklamak ya da süslemek amacıyla yapılan resim olarak tanımlanabilir. İllüstrasyon sanatı batı ülkelerinde, endüstriyel devrimin gerçekleştiği yıllardan bu yana çeşitli dallara ayrılarak gelişmesini sürdürmüştür.Fotoğraf 19. yüzyıldaki icadından sonra hayatımızın hemen her alanında yer almıştır. Özellikle bir sanat dalı olarak kabul görmesiyle, sanat akımları içinde fotoğrafçıların kendilerini özgürce ifade etmelerine yarayan bir araç haline gelmiştir.Kısaca illüstrasyon ve fotoğraf, görsel iletişimin her alanında olduğu gibi afiş tasarımının vazgeçilme elemanlarından biridir. Afiş tasarımında fotoğraf ve illüstrasyon kullanımının öğrenci görüşlerine göre değerlendirildiği bu araştırmada, illüstrasyon'un fotoğrafa göre realist olması, renklerin dikkat çekmesi ve özgün olması bakımlarından daha etkili olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to assess pupil opinions towards using of illustration and photograph in poster designs and to make suggestions according to the results which have been acquired. In this research, it has been benefited from source scanning model and quantitive methods. Visuals that is existing in the data collection means have been formed by the author herself.Target audience which is subject to countless message bombardment everyday to perceive its own message depends on determining the ways that is used in order to differ in communication consciously and correctly and depends on communicate the message correctly.Poster design as a communication means is separated from other communication means because of being included daily life. Poster designs can communicate the message most effectively to audience because of bearing the characteristic that is being communication means beyond whole artistic anxiety.Generally, illustration can be described as a Picture that is put books in order to explain or decorate writing text. Illustration art has continued development in western countries by dividing various departments as of the years industrial revolution realized.Photograph has taken place throughout our life area after its invention in 19 th. Century. Especially, thanks to that it is regarded as an art department, it has been a means that photographers could explain themselves freely in art movements.Briefly, illustration and photograph together is one of the indispensable parts of poster designs as being whole areas of visual communication. In this research assessing whether there is a significant difference between use of photograph and illustration according to pupil opinions in poster design, compare with photograph, in general meaning illustration is realist and more effective aspect of being original and attracting attention.