Günümüz mizah sanatının ambalaj tasarımı ürünlerinde kullanılmasının müşteri görüşlerine göre değerlendirilmesi
The using of today?s art of humour on packaging designing products and its evaluation according to customers? views
- Tez No: 313216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ambalaj, Ambalaj Tasarımı, Ambalajın önemi, Ambalajda Mizah, Packaging, Designing Packaging, The importance of packaging, Humour on Packaging
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Ambalaj tasarımı çok geniş ve birçok disiplini içerisinde barındıran bir olgudur. Bu anlamda tasarım aşamasından raflara gelinceye kadar birçok evreyi barındırabilmektedir. Gerek ürünün pazar payını yükseltmeye çalışan bir marka yöneticisi, gerekse stratejiler yaratmakla görevli bir pazarlama direktörü veya bir markanın kimliğini biçimlendirmeye çalışan bir reklamcı ya da ürünü paketleme işi ile sorumlu bir tasarımcı olsun, bütün mesele mevcut markanın piyasadaki rakiplerinden daha iyi hatta en iyisi olduğuna tüketiciyi ikna edebilmektir. Sosyal yaşam ve gelişen teknolojiyle birlikte çeşitli formlarda ve farklı ambalaj malzemeleri kullanılarak sarmalanmış günümüz gıdalarını, ambalajlama yöntemiyle hem uzun süre muhafaza etme, hem de hijyenik olarak koruma olanağı sağlamak mümkündür. Bugün sayıları binleri aşan farklı ürün çeşitleri, süper marketler, büyük mağazalar ve toptancı mağazalarının raflarında gerek soğuk dolaplarda gerekse reyonlarda yerle rini almış durumdadırlar. Geniş kitlelere seslenen bu ürün yelpazesinin her geçen gün sayısının daha da artmakta olduğu görülmektedir.Geçmişten bugüne değin ürünler üzerindeki asli görevinin yanı sıra farklı görevler de üstlenen ambalaj, ürünlerin piyasada uzun bir dönem var olabilmesi noktasında da ciddi bir öneme sahip olabilmektedir. Rakipleri arasında, kendine özgü farkını ortaya koyma yolundaki çabaları ile dikkatleri üzerine çekmeye çalışan ambalaj çeşitliliği mevcuttur denilebilir. Tüm yeni ürün markalarından, farklı kalitelerde benzer ürün çeşitlerine, markanın kendini yenilemiş yeni ürün çeşitliliğinden, alışılagelmiş ürünlerin farklı ambalajlarda satışa sunulmasına kadar birçok şekliyle karşılaşılabilmektedir. Bu alternatiflere bir yenisini ekleyerek, müşteri talep ve memnuniyetinin yanı sıra satış gücünü arttırmak, tek tip ambalaj tasarımı tekerrürlülüğüne karşı, yenilikçi denemelerle farklı görsel arayışlar içine girmeyi gerektirmektedir. Tasarım yeniliklere açık bir olgudur ve yerinde saymamalıdır. Bu durumda aynı yenilik ve farklılıklar gıda ambalajlarından da beklenmektedir.Gıda ürünleri üzerine düşünülüp yenilikçi arayışlar ile hazırlanan ambalaj yüzeyi tasarımlarının, hitap edilen kitle üzerinde satışı olumlu yönde etkileyebilme ihtimalinin, yapılan uygulama çalışmaları neticesinde netleşmesi olasıdır. Bu çalışmada satışa teşvik amaçlı tüketiciler üzerinde yapılan bir anket uygulaması ile günümüz mizah sanatının çikolata ambalajları üzerindeki etkisinin nasıl olduğuna ulaşılmıştır. Mizahın eğlenceli çizim yönü ile ambalaj tasarımının mevcut kriterlerinin birleşmesinden yeni, farklı, tercih unsuru olabilecek, olumlu yönde anlamlı bir sonuç ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Package design is a wide concept which harbours a lot of disciplines. In this context it has a lot of steps from designing to the shelves. Both the brand manager who tries to raise the market share of the brand and the brand director who is responsible of making strategies or a person in the advertising business who tries to create the identity of the brand or a designer who is responsible for packaging the product; the only problem is to persuade the consumer this brand is better than its rivals in the market,even the best. The social life with the changing technology, today?s food which is wrapped by using variety forms and different packaging products are possible to keep the food healthy and hygienic for a long time by using packaging methods. Today, variety of products which exceed thousands take places on the shelves of supermarkets, stores and wholesale stores and also in coolers and departments. It has been seen that this range of products which aims large mass has been increasing day by day.From past to present, the packaging which has key task and also different tasks on products, it has a big importance on the existence for long-term of the products in the market, too. It can be said that there is a packaging variety which tries to attract attention to itself to show its difference among its rivals. From all new brands of products to the similar kind in different qualities and from the new kind of the product which has renewed itself, to the standard ones which are offered to the sale in different packages can be encountered in these ways. By adding a new one to these alternatives, in addition to customers? demand and pleasure, to strenghten selling power needs to get into different visual search with innovative attempts against to the repetition of monotype packaging design. Designing is open to innovations and it is a phenomenon and it should not stay without making progress.In this case the same innovations and differences can also be expected from food packaging.The designs of packaging surfaces which have been prepared by thinking deeply on food products and innovative attempts can be possible to clear the probability of affection on sale rate positively from the addressed mass at the result of application study. In this research the questionnaire, which was applied on adressed consumers, has been understood what is the relationship of today?s sense of humour and its effect on the pack of the chocolate. Fom the combining of the entertaining way of drawing of humour and the existent criteria of packaging design has been emerged a new, different, preferable and meaningful in a possitive way.