Seyyid Hasan Haydar Divanı: İnceleme-metin-indeks
Divan of Seyyid Hasan Haydar: Review-text-indice
  1. Tez No: 313222
  2. Yazar: ESRA ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA BATUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Türk Edebiyatı, Divan, Seyyid Hasan Haydar, Old Turkish Literature, Divan, Seyyid Hasan Haydar
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 343
Özet
Bu araştırma 19. yy şairlerinden olan Seyyid Hasan Haydar Divanı'nın transkribi ve divanda geçen dinî ve tasavvufî unsurların tahlilinden oluşmaktadır. Çalışmış olduğumuz bu divanın Bu divanın şairi olan Seyyid Hasan Haydar, Rıfâî tarîkatına mensuptur. Bu sebeple divanda Rıfâî tarîkatı şeyhleri, Hz. Ali ve On İki İmam ile bu düşünceye ait terimler önemli bir yer teşkîl etmektedir.Seyyid Hasan Haydar'ın hayatı hakkında tezkirelerde ve yapılan araştırmalarda herhangi bir bilgiye ulaşılamadığından dolayı birinci bölümde eserin içeriğinden yararlanılarak şairin hayatı ve sanatı ortaya konulmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde eser; şekil yapısı, dil ve üslûp özellikleri açısından değerlendirilmiştir. Çalışmanın en kapsamlı bölümü olan tahlil bölümünde divan, din ve tasavvuf başlıkları altında incelenmiştir. Araştırmanın son bölümünde ise metin, Arap alfabesinden Latin alfabesine aktarılarak transkripsiyon işaretleriyle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research consists of the transcript of the Divan of Seyyid Hasan Haydar, who is one of the 19th century poets, and the analysis of religious and sufistic elements existing in the Divan. Seyyid Hasan Haydar, the poet of this Divan which we have worked on, belongs to the religious sect of Rıfaii. So in this Divan the Rıfaii order sheikhs, Saint Ali, the Twelver and the terms of this thought constitute an important place.It is tried to display the life of poet and his art in the first part through making good use of the work?s content, becuase no information can be accessed about the life of Seyyid Hasan Haydar in the biographies and researches. In the second part, the work is handled according to its structure, language and style. In the analysis part, which is the most comprehensive part of the research, the Divan is analysed under the titles of religion and sufism. In the last part of the research the text, being transferred from the Arabian alphabet to the Latin alphabet, is displayed with the transcription signs.