Örgüt iklimi ile stres arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik bir araştırma
A research intended on specifying the relationship of organizational climate and stress
- Tez No: 313223
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA E. ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt İklimi, Stres, İş Tatmini, Tükenmişlik, Organizational Climate, Stress, Job Satisfaction, Effeteness
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Çalışan insanların hayatlarının önemli bir bölümü işyerinde geçmektedir. Yıllarca her gün aynı heyecanla işyerine gidip işine başlaması, o günün işlerini en iyi şekilde ve zamanında bitirmeye çabalaması için insanın severek yaptığı bir işe ihtiyacı vardır. Böyle bir işi olduğunda, kişi hem kendisine hem de kurumuna daha yararlı olur.İş yaşamında çalışanları etkileyen en önemli faktörlerden biri olan stres son yıllarda en çok tartışılan konulardan biri haline gelmiştir. Çalışma hayatında bireyleri etkileyen gerek örgütsel gerekse bireysel pek çok stres faktörü bulunmaktadır. Bu faktörler çalışanları olumsuz yönde etkileyerek çalışanların iş yaşamında birçok yönden zorlanmasına neden olmaktadır. İş hayatında aşırı düzeyde karşılaşılan stres bireylerin performansını ve motivasyonunu düşürmekte ve sonuç olarak da çalışanların örgütten ayrılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle çalışanların örgüt içindeki verimliliklerini ve tatmin düzeylerini arttırmak ve en önemlisi çalışanların örgüte olan bağlılığını sağlamak için söz konusu faktörlerin belirlenmesi ve etkilerinin en aza indirilmesi gerekir. Bu bağlamda örgüt kuramcıları ve araştırmacılar tarafından büyük bir önem taşıyan ?örgüt iklimi? kavramı karşımıza çıkmaktadır.Örgüt iklimi, o örgütteki mevcut koşulların çalışanlar tarafından algılanış biçimini ve örgütsel yaşamın niteliğini ifade etmektedir. Örgüt içerisindeki mevcut ortamın çalışanlar tarafından değerlendirilmesi ve olması gereken ile karşılaştırılması sonucunda algılanan örgüt iklimi olumsuz ise stres kavramı ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
An important part of the working people?s life is spend at work places. A person needs a job that he or she does willingly to go to his or her job everytime with the same feelings and to start working and to try to finish that day?s works in time and willingly. When he or she gets that kind of job, the person may be more effective both for his or her job and for himself or herself.Stress, which is an important factor effecting the workers in business life, has been the widely discussed subject of recent years. In business life, there are lots of factors of stres affecting the people which are both personal and organizational. These factors cause them have many difficulties by affecting them negatively. Stress which is encountered extremely in business life reduces individuals? motivation and performation and consequently causes them to leave the organization. Therefore, to increase workers? performance and satisfaction in the organization and to provide workers? dedication to the organization which is the most important thing, the mentioned factors require to be found and lowered to the least. In this sense, ?organizational climate? concept which has a great importance for the founders and searchers in the organization comes up to us.Organizational climate indicates the available conditions in that organization being understood by the workers and the quality of organizational life. If the organizational climate is negative as a result of the comparison of the workers? evaluation of the available atmosphere in the organization with the required atmosphere in that organization; the concept ?stress? comes up.