Seyitömer Höyüğü'nün iktisadi arkeolojik açıdan incelenmesi
Analysis of Seyitömer Mound in terms of economic archaeology
  1. Tez No: 313224
  2. Yazar: ÜMİT YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BAKIRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Ekonomi, Archeology, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Seyitömer Höyük, İktisadi Arkeoloji, Zooarkeoloji, Paleoetnobotanik, Bioarkeoloji, Seyitömer Mound, Economic Archaeology, Zooarcheology, Paleoetnobotany, Bioarcheology
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
?Seyitömer Höyüğü'nün İktisadi Arkeolojik Açıdan İncelenmesi? başlıklı bu çalışma, Seyitömer Höyük'te 2009 yılında yapılan kazı çalışmaları sonunda elde edilen iktisadi arkeolojik buluntuların belirlenmesiyle oluşturulmuştur. Buluntulardan hareketle, Seyitömer Höyük'te geçmişte yaşamış toplumlar hakkında bilgi sahibi olabilmek için yapılması gereken analizlere değinilmiş ve yapılacak olan yeni çalışmalara yol gösterici öneriler sunulmuştur.Seyitömer Höyüğü'nün iktisadi arkeolojik açıdan analiz edilebilmesi için çalışmanın birinci bölümünde iktisat ve arkeoloji bilimleri arasındaki ilişkiye değinilmiştir. ?İktisadi Arkeoloji? kavramı tanımlanmış, teorik çerçevede iktisadi arkeoloji ve kavramsal temellerine yer verilmiştir. İkinci bölümde höyüğün coğrafik konumu, höyükte yapılan ilk kazıdan 2009 yılına kadar olan kazıların ayrıntılı sonuçları gibi höyük hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise yapılan literatür araştırması sonucunda iktisadi arkeolojinin alt disiplinleri olan zooarkeoloji, paleoetnobotanik, bioarkeoloji sahalarının çalışabilmesi için büyük maliyetler içeren fiziksel, biyolojik ve kimyasal testlerin yapılması gerekliliği anlaşılmıştır. Bu nedenle kazı ekibinin paylaştığı veri ve raporlar kapsamında zooarkeolojik, paleoetnobotanik ve bioarkeolojik bulgular 2009 yılı kazı sonuç raporu kısıtı altında tespit edilerek belirtilmiştir. İnceleme sonucunda ulaşılan tespitler ışığında, ilgili dönemde yaşamış olan toplumlar hakkında bir takım, veri, ipucu ve imalara dayalı olarak genel sonuçlara ulaşılmıştır. Ayrıca ileriki dönemlerde yapılabilecek olan kantitatif analizlere dayalı iktisadi arkeolojik çalışmalarına yol gösterici öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study ,which is entitled ?Analysis of Seyitömer Mound in Terms of Economic Archaeology?, is generated with determining economic archaeological finds obtained at the end of Seyitömer Mound 2009 excavations. From finds point of view, Bounden analysis are addressed and recommendations are presented to guide new studies to have knowledge about societies lived in Seyitömer Mound in the past.Relationship between economics and archaeology is mentioned in first part of study to analyse in terms of economic archaeological of Seyitömer Mound. Concept of economic archaeology is defined, economic archaeology and its conceptual foundations is included in theoretical framework. Geographic location of Seyitömer Mound, detailed results of first excavation until 2009 excavation and general information about mound are given in the second part of study. As a result of literature research in final section of study, physical, biological and chemical tests including high costs to be done are understood to work zooarchaeology, paleoetnobotany and bioarchaeology fields which are sub-disciplines of economic archaeology. Therefore, within the scope of data and reports shared by excavation team, zooarchaeological, bioarcheological and paleoetnobotanic findings are identified and specified in the constraint of 2009 excavation report. In consequence of research in the light of obtained determinations, a set of data, cue and general conclusions based on implications are reached about societies lived in relevant period. Besides, guiding recommendations to economic archaeological studies based on quantitative analysis that can be made in future periods are brought.