Ortalamaya dönme modelinin portföy yatırım stratejilerine etkisi: Gelişmekte olan ülkeler üzerine bir uygulama
The impact of mean reversion model on portfolio investment strategies: An application on the emerging markets
- Tez No: 313228
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ortalamaya Dönme Modeli, Portföy Yatırım Stratejileri, Gelişmekte Olan Ülke Borsaları, Mean Reversion Modelling, Portfolio Investment Strategies, Emerging Markets
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Ortalamaya dönme modeli, hisse senedi fiyatlarının ortalama bir değeri olduğu ve fiyatların zaman boyunca mutlaka bu ortalama değere ulaşacağı varsayımına dayalı bir modeldir. Hisse senedi fiyatlarında ortalamaya dönme modelinin geçerliliğinde, geçmiş fiyatlara bakılarak cari ve gelecek fiyatlar tahmin edilebilmekte, bu da yatırımcıların en yüksek getiri elde etmelerini sağlayacak portföy yatırım stratejilerinin seçimine olanak tanımaktadır. Bu nedenle; ortalamaya dönme modelinin geçerliliğinde en iyi performans gösteren portföy yatırım stratejisinin seçimi, araştırmacıların ilgisini çeken konulardan biri olmuştur.Araştırmanın temel amacı; gelişmekte olan ülke borsalarında ortalamaya dönme modelinin geçerliliğini ve modelin geçerliliğinde en iyi performans gösteren portföy yatırım stratejisini tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda 18 gelişmekte olan ülke borsa endeksinde ortalamaya dönme modelinin geçerliliği, 1995-2010 yılları arasına ait aylık verileri kullanarak panel veri regresyon yöntemi ile test edilmiştir. Ortalamaya dönme modelinin geçerli olduğu tespit edildikten sonra en iyi performans gösteren portföy yatırım stratejisinin hangisi olduğu, zıtlık, momentum ve satın al ve elde tut portföy yatırım stratejileri üzerinde araştırılmıştır. Araştırma sonucunda, gelişmekte olan ülke borsalarının tamamında ortalamaya dönme modelinin geçerli olduğu ve modelin geçerliliğinde en iyi performansı zıtlık portföy yatırım stratejisinin gösterdiği bulgularına ulaşılmıştır. Zıtlık portföy yatırım stratejisi; menkul kıymetlerin önceki dönem getirilerine göre değer kaybetmeye başladığında satın alınıp değer kazanmaya başladığında açığa satılmasını öneren bir stratejidir. Ortalamaya dönme modelinin geçerli olduğu bir piyasada, yatırımcıların piyasanın genel eğiliminin zıttını yaparak getirisini artırması beklenmekte olup, bulgular literatürdeki çalışmaları destekler niteliktedir. Bu sonuç aynı zamanda gelişmekte olan ülke borsalarının zayıf formda bile etkin olmadığı anlamına gelmektedir. Çalışmanın bulguları yatırımcılar, finansal piyasalar ve akademik araştırmacılar açıaından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Mean Reversion Model is a model which assumes that stock prices have average value and prices will definitely reach this value. On the validity of mean reversion model in stock prices, investors can predict current and future prices by using past prices of stocks and so investors select portfolio investment strategies which provide the highest returns. For this reason, the selection of best portfolio investment strategy in the validity of mean reversion model draws great interest of researchers.The aim of this paper is to test the validity of mean reversion model and to determine which portfolio investment strategy shows the best performance on the existence of mean reversion in emerging markets. For this purpose, the validity of mean reversion model is tested by using panel regression analysis for the period between 1995-2010 for 18 emerging market and using monthly stock market index data. After determining the validity of mean reversion model, the best performing portfolio investment strategy is investigated by using contrarian, momentum and buy and hold portfolio investment strategies. In conclusion, it is found that mean reversion model is valid in all emerging markets and the most succesful strategy is contrarian portfolio investment strategy on the validity of mean reversion model. According to contrarian strategy, investor will buy the stock that are undervalue and sell short when they are overvalued. On the validity of mean reversion model, it is common to expect that investors increase return by acting oppositely with market trend. This finding also supports that emerging markets are not weak form efficient. The findings of the paper is important for investors, financial markets and academicians.