Ortadoğu ve Arap baharı: Türkiye demokratik bir ülke olarak Ortadoğu'da model olabilir mi?
Middle East and Arab spring: Can Turkey be a model as a democratic country in the Middle East?
  1. Tez No: 313271
  2. Yazar: ÇAĞATAY ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Ortadoğu, Dış Politika, Türkiye, Oryantalizm, Yönetim, Arab Spring, Middle East, Foreign Policy, Turkey, Orientalism, Administration
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
İnsanoğlunun en eski yerleşim alanı olan Ortadoğu; coğrafyası, tarihi, zengin kültürü ve ekonomik değerleri gibi pek çok özelliği nedeniyle yüzyıllardan beri sarsıcı olaylara sahne olmuştur. Gözlerin her daim üzerinde olduğu bu bölge günümüzde de yeni bir değişim dalgasıyla karşı karşıyadır. Bölgede tüm dengeleri alt üst eden ve sonucu bilinmeyen pek çok sorunu beraberinde getiren bu yeni süreç, Ortadoğu'nun kaderini de belirleyecektir.Yakın tarihte Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin incelendiği bu çalışmada ise bölgeye geniş çerçeveden bakılarak Ortadoğu kavramı ele alınmış, bölgenin dinamikleri aktarılmıştır. Bu verileri, bölgede önem arz eden ve meydana gelen olaylarda başrolü paylaşan ülkeler üzerine yapılan incelemeler izlemiştir. Elde edilen bu bilgiler ile yaşanan olayların temellerine ilişkin bir arka plan sunulmuştur.Bu teorik çerçeve ekseninde Ortadoğu'nun yaşadığı değişim ve dönüşüm dalgası ülkeler bazında ayrı ayrı incelenmiş, ortaya çıkan konjonktüre ilişkin açıklamalarda bulunulmuştur. Son olarak bölgede önemli bir ülke olan Türkiye'nin gelişmeler karşısında politikaları ele alınmış ve Ortadoğu'nun geleceğine yönelik tartışmalarda kritik önem taşıyan ?Türkiye demokratik bir ülke olarak Ortadoğu'da model olabilir mi?? sorusuna cevap aranmıştır.
Özet (Çeviri)
The Middle East which is the earliest settlement of humans, has witnessed many unsettling events for centuries due to its plenty of characteristics such as its geography, history, rich culture and economic values. This region which has always been in the spotlight is subject to a new change cycle nowadays. This new process, disrupting the balances, and bringing about many issues whose results are unknown, will seal the fate of the Middle East.This study, in which the recently encountered events in the Middle East were analyzed, discussed the concept of Middle East by looking at the region from a broad perspective and transferred the dynamics of the region. Following these data, some researches were carried out about the countries important in the region and sharing the leading role in the events. A background concerning the basis of these events was presented with this information obtained.In the sense of this theoretical perspective, the change and transformation cycle that the Middle East has been experiencing were analyzed separately on the basis of countries and some statements were made about the conjuncture that came up. Finally, Turkey policies in the face of these events were discussed as it is an important country in the region and an answer were sought for the question of ?Can Turkey be a model as a democratic country in the Middle East??, which has a critical importance in the discussions about the future of the Middle East.