Kütahya'da bulunan çini satış mağazalarındaki ürün teşhirinin pazarlama uzmanları, tüketici görüşleri ve grafik tasarım ilkelerine göre değerlendirilmesi
Display tile products marketing specialists sales stores located in Kütahya, according to the principles of consumer views and graphic design
- Tez No: 313273
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İşletme, Fine Arts, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çini Satış Mağazaları, Grafik Tasarım, Kütahya, Ürün Teşhiri, Ceramic Markets, Graphic Design, Kutahya, Displaying of Products
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Geçmişten günümüze kadar Kütahya için önemli olan çinicilik yüklenmiş olduğu sanatsal değerler yanında; ekonomik, sosyal ve kültürel değerlerle de ön plana çıkmıştır. Çok eski çağlardan beri süregelen çinicilik Kütahya halkının önemli bir geçim kaynağı olmuştur.Bu araştırmada; Kütahya çinilerinin pazarının oluşmasında bir bölüm olan mağazacılıkta, ürünlerin teşhiri yapılırken sunumların ve mağazaların atmosferi incelenmiştir. Ancak Kütahya'daki çini satış mağazalarında ürünlerin teşhirine dikkat edilmediği kaynak tarama yöntemi ile nitel yöntemlerden ve bu alanda tüketici ve uzman kişilerle yapılan görüşme tekniği ile belirlenmiştir. Bu kapsamda tüketici ve uzman kişilere yöneltilen sorular ile mevcut çini satış mağazalarının durumları grafik tasarım ilişkisi ile incelenmiş, ürün teşhirlerinin grafik tasarım ile ilişkilendirilerek yapılmadığı görülmüştür.Sonuç olarak, tüketici ve uzmanların görüşlerine yer verilerek çini satış mağazalarının mevcut durumlarının iyileştirilmesine yönelik yorumlamalarla birlikte, ürün teşhirinin grafik tasarım ile ilişkisinin iyileştirilmesi ile doğabilecek kazanımlar ortaya konulmuştur. Ürün teşhirlerinin grafik tasarım ilişkisinde iyileştirmeler yapılırsa ekonomik, sosyal, kültürel kazançlar sağlayabileceği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
From past till today, ceramic glazing which is important for Kutahya, has also came forward with economical and socio-culturel values next to art of it and became source of livelihood for the people who have been living in Kutahya.In the research; presentations and atmosphere of stores was analyzed during displaying of the products in the retailing which has a role in the formation of Kutahya ceramic marketing. However it was determined according to the remarks of experts and consumers and also qualitative methods and source scanning technic that enough attention has not been given on the displaying of products in this extent, Ceramic market conditions with remarks of experts and consumers was analyzed using the graphic design realtion and it was seen that products could not be displayed well associating the graphic.As a result of research, profits are presented which will happen associating the improvement of ceramic markets and relation of displaying with graphic design. Moreover it is determined that improvement will help the economic and socio-culturel ways.