İkon marka kavramı üzerine tartışmalar
Arguments on iconic brands concept
  1. Tez No: 313274
  2. Yazar: SEZEN ATA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İkon, İkon Marka, Marka, Reklam, Icon, Brand Icon, Brand, Advertisement
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Toplumsal bir varlık olan insanın en önemli ihtiyaçlarından birisi iletişimdir ve uygarlıkları yönlendiren en önemli unsur, iletişim alanındaki gelişmeler olmuştur. İnsanlık tarihinde yazı dili, sadece o dili kullanan uygarlık içerisinde anlaşılır olmuştur fakat sembolik ifadeler uygarlıklar arası iletişimi sağlamıştır. Yaşadığımız dönem tam anlamıyla işaretler çağıdır ve işareti olmayan bir ürün, mal, fikir ve kurum bulunmamaktadır. Tarih boyunca ürünleri rakiplerinden ayırt etmek amacıyla kullanılan işaretler, simge ve sembollerle bu güne gelinmiş, amblem ve logolardan sonra marka kavramı ortaya çıkmış ve artık küresel dünya da sadece marka olmak değil, ikon marka olmak önemli hale gelmiştir. Bu çalışmada markadan yola çıkarak nasıl `İkon Marka' haline gelinir konusu detaylarıyla incelenecektir. Birinci bölümde İkon kavramı ve ikonun tarihçesiyle beraber ikon kavramının kültürle bağdaşıklığı incelenmiştir. İkinci bölümde ikon marka kavramı ve ikon marka olabilmek için izlenmesi gereken yöntemlerle birlikte, ikon marka bileşenleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ikon marka statüsüne yükselmiş iki örnek eşliğinde, ülkemizden ikon marka olabilecek iki marka incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As a social being, one of the most important needs of man is communication and the most important element which has been leading civilizations is the developments in communication. In the history of humanity, the written language has been understood by the society in which it is used, while symbolic statements let civilizations to communicate. The age which we live in is precisely an ?age of symbols? and there are no products, goods, ideas or foundations which don't have symbols. Throughout the history; signs and symbols have been used so as to distinguish a product from the others, after emblems and logos the term of brand emerged and today it is not so important to be a brand but it's crucial to be a brand icon. In this study the subject of ?How to be a brand icon which based on brand is going to be examined. In the first chapter; the subjects the term of `icon', and the history of the term ?icon? accompanying the correlation of the term of ?icon? with culture were examined. In the second chapter; the subjects the term of `brand icon? and the ways that should be followed to be a brand icon and `the elements of brand icon? were examined. In the third chapter two brands of our country that promisingly can be a brand icon were examined accompanying two samples that could reach the ?brand icon? high-standing